ГоловнаСвіт

HRW звинуватила владу М'янми у злочинах проти людяності

Правозахисники закликали РБ ООН запровадити санкції і збройне ембарго проти М'янми.

HRW звинуватила владу М'янми у злочинах проти людяності

Влада М'янми скоює злочин проти людяності у своїй кампанії проти мусульманських повстанців у штаті Ракхайн.

Про це йдеться в заяві міжнародної правозахисної організації Human Rights Watch, передає агентство Рейтер.

"Бірманські військові жорстоко виганяють рохінджу з північного штату Ракхайн, - сказав Джеймс Росс, юридичний і політичний директор HRW. - Убивства сільських жителів і масовий підпал їхніх будинків, який змушує людей покидати свої домівки, - це злочини проти людяності".

Крім того, правозахисники закликали Раду Безпеки ООН ввести санкції і збройне ембарго проти М'янми.

В уряді М'янми поки що не коментували звинувачень, проте раніше влада країни відкинула звинувачення ООН у тому, що урядові сили беруть участь в етнічних чистках проти представників народності рохінджа у відповідь на атаки бойовиків на силовиків.

Як зазначає агентство, з 25 серпня, коли армія М'янми почала операцію проти бойовиків рохінджа, кордон Бангладеш перетнули близько 422 тис. біженців. До того в країні налічували близько 500 тис. представників рохінджі.

У М'янмі, де переважає буддизм, сутички буддистів і мусульман народності рохінджа тривають уже кілька десятиліть. Наприклад, у червні 2012 року після етнічних сутичок, спровокованих убивством мусульманами буддистської жінки, загинули понад 80 осіб з обох сторін. Близько 125 тис. мусульман покинули свої будинки в М'янмі, після чого представники ООН звинуватили владу М'янми в репресіях і порушенні прав людини щодо рохінджі. Влада М'янми з висуненими звинуваченнями не погодилася.

Буддистська більшість країни - близько 90% населення М'янми - вважає, що мусульмани, яких офіційно лише 4% населення, повинні повернутися в Бангладеш, звідки вони раніше втекли. Крім того, за даними HRW, влада країни відмовляє у громадянстві мусульманам, які не можуть довести, що їхні предки жили в М'янмі до XIX століття.

Рохінджа - етнічна меншина, яка сповідує іслам, проживає на території м'янманського штату Ракхайн. За даними ООН, це одна з найбільш пригноблених народностей у світі. Їм відмовлено в наданні громадянства, вони не мають доступу до медичної допомоги, обмежені в пересуванні країною. Самі рохінджа стверджують, що зазнають гонінь, оскільки сповідують іслам, тоді як більшість населення М'янми - буддисти.

Раніше державний радник М'янми і лауреат Нобелівської премії миру Аун Сан Су Чжі засудила будь-які порушення прав людини в країні. Це перше звернення державного радника М'янми до нації з кінця серпня. Раніше вона зазнавала жорсткої критики західних партнерів за те, що не коментує ситуацію в країні.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram