ГоловнаСвіт

Президенту Каталонії загрожує арешт

Причиною для можливого затримання й арешту Пучдемона може стати неналежна витрата державних коштів.

Президенту Каталонії загрожує арешт
Карлес Пучдемон
Фото: Wikipedia

Президенту Каталонії Карлесу Пучдемону, який наполягає на проведенні референдуму про незалежність, може загрожувати арешт.

Про це заявив генеральний прокурор Іспанії Хосе Мануель Масса, передає радіостанція Onda Cero.

"З погляду закону, умови для затримання Пучдемона можуть виникнути. Це рішення загалом можливе, але ми ще його не розглядали", - заявив він.

За його словами, причиною для можливого затримання й арешту Пучдемона може стати неналежна витрата державних коштів.

Нагадаємо, раніше у вересні парламент Каталонії ухвалив закон про референдум, що дозволяє 1 жовтня провести в автономній області голосування з приводу незалежності. До цього регіональна влада розробила документ, згідно з яким про незалежність автономної спільноти буде оголошено негайно в разі відмови центральної влади країни дозволити проведення референдуму про відокремлення від Іспанії.

Незабаром після цього влада Іспанії взяла під контроль усю правоохоронну систему Каталонії, щоб зупинити проведення референдуму про незалежність 1 жовтня. Також Іспанія взяла на себе контроль над фінансами Каталонії, щоб запобігти використанню коштів для проведення референдуму.

Президент Каталонії Карлес Пучдемон заявив, що уряд Іспанії фактично призупинив автономію Каталонії і ввів надзвичайний стан у регіоні.

Каталонія - область на північному сході Іспанії, яка домагається відокремлення від королівства. Парламент Каталонії 9 листопада 2014 р. проголосував за суверенітет. Декларація, яку підтримала більшість парламентаріїв, давала півтора року на отримання Каталонією незалежності.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram