ГоловнаСвіт

Президент Польщі відмовився від поданої ним судової реформи через кілька годин

"Шансів на ухвалення цих змін немає".

Президент Польщі відмовився від поданої ним судової реформи через кілька годин
Анджей Дуда
Фото: podrobnosti.ua

Президент Польщі Анджей Дуда не знайшов підтримки серед парламентських фракцій і вирішив відмовитися від запропонованого ним кількома годинами раніше варіанту реформи судової системи і відповідних змін до конституції країни.

Про це повідомляє DW.

Згідно з представленими президентом Польщі баченням реформи, вплив голови держави на судову систему необхідно посилити. Зокрема, йому має надаватися право призначати членів Національної судової ради в разі, якщо парламент не зміг це зробити протягом 60 днів. Призначення членів ради, згідно з пропозиціями Дуди, має відбуватися голосами 60% депутатів парламенту.

Крім того, президент Польщі запропонував надати йому право вирішувати, чи зможуть члени Верховного суду країни перебувати на посадах після досягнення ними пенсійного віку в 65 років.

Ці зміни вимагають схвалення парламентом країни. Втім, увечері в понеділок, після зустрічі з лідерами парламентських фракцій Дуда заявив, що відмовляється від своєї пропозиції.

"Шансів на ухвалення цих змін немає", - констатував президент Польщі в своєму телезверненні, цитує агентство Reuters.

Нагадаємо, в кінці липня Дуда наклав вето на два з трьох законопроектів, які мають на меті реформувати систему судочинства. Лідер правлячої правоконсервативної партії "Право і Справедливість" (PiS) Ярослав Качиньський тоді наголосив, що це рішення голови держави було помилкою.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram