ГоловнаСвіт

Вибори в Німеччині показали відхід суспільства від центризму до радикалізму, - думка

"Проросійські та антиєвропейські гасла АдН не означають зміну зовнішньої політики Німеччини".

Вибори в Німеччині показали відхід суспільства від центризму до радикалізму, - думка
Игорь Соловей

Результати парламентських виборів у Німеччині показали відхід суспільства від центризму до радикалізму.

Таку думку висловив, виступаючи на "5 каналі" керівник відділу "Світ" на LB.ua Ігор Соловей

"Вибори показали, що німецьке суспільство проходить період трансформації. Ми всі звикли вважати середньостатистичного громадянина Німеччини таким собі розважливим бюргером, який не схильний до радикальних дій - вліво або вправо, який повинен 100 разів подумати, перш ніж діяти. Німецьке суспільство було до цього моменту більш консервативним", - пояснив експерт.

"Це пов'язано, по-перше, з економічним благополуччям країни, а по-друге - з історичними процесами, тому що країна пережила свого часу і радикальну ультрашовіністичну ідеологію (Третій рейх), і соціалізм у вигляді НДР. Це стало таким собі щепленням від популізму, як від правого, так і від лівого. І це щеплення діяло дотепер. Зараз вибори показали, що Німеччина стає такою ж європейською країною, як і інші, тому що тепер і в ФРН є радикали", - продовжив він.

Аналітик також нагадав, що соціологи пророкували проходження крайньої правої партії "Альтернатива для Німеччини" (АдН) в парламент ще до голосування.

За словами Солов'я, якщо правляча коаліція Німеччини, яка буде створена найближчим часом, не зможе запропонувати відповідну модель і систему відносин у німецькому суспільстві на противагу ідеям "Альтернативи для Німеччини", то не виключено, що в ФРН може виникнути ситуація, коли, як у Франції, ні одна "традиційна" партія не отримає підтримки, і президентом стане "позасистемна" людина.

Експерт також зазначив, що велику тривогу викликає той факт, що основою діяльності АдН стане протистояння канцлеру ФРН Анґелі Меркель. "Вони вже оголосили так зване "полювання" на Меркель. Якщо відкинути красиві слова, то, за фактом, вони будуть займатися розхитуванням системи взаємовідносин у самій Німеччині та системи відносин у рамках усього Євросоюзу", - додав Соловей.

Експерт також наголосив, що для України проходження АдН у парламент неприємне тим, що в цієї політичної сили з'являється можливість проголошення своїх проросійських, євроскептичних гасел. Однак проголошення таких гасел не означає, що вони знайдуть відображення у зовнішній політиці Німеччини, оскільки подібні заяви звучали і раніше, підсумував Соловей. Аналітик відзначив, що багато залежатиме і від майбутнього голови МЗС Німеччини.

Також Соловей зазначив, що для України ідеальною правлячою коаліцією Німеччини буде "Християнсько-демократичний союз (ХДС) і Християнсько-соціальний союз (ХСС) разом із Зеленими і лібералами.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram