ГоловнаСвіт

Оприлюднено підсумки виборів у бундестаг

До німецького парламенту вперше пройшли праві популісти. 

Консервативний блок у складі Християнсько-соціального союзу (ХСС) і Християнсько-демократичного союзу (ХДС), виборчий список якого очолює канцлер Ангела Меркель, здобув перемогу на парламентських виборах у Німеччині

Про це свідчать попередні офіційні результати голосування за підсумками опрацювання всіх бюлетенів. Дані оприлюднено вночі проти понеділка, 25 вересня, пише DW.

Фото: dw.com

Блок ХДС/ХСС підтримали 33 відсотки виборців. За Соціал-демократичну партію Німеччини (СДПН) на чолі з Мартіном Шульцом проголосували 20,5 відсотка виборців.

Обидві партії зазнали помітних утрат порівняно з підсумками виборів 2013 року. Тоді консерватори набрали 41,5 відсотка, СДПН - 25,7 відсотка. Соціал-демократи, які показали найгірший результат за свою історію, вже оголосили про перехід в опозицію.

На третьому місці - правопопулістська "Альтернатива для Німеччинии" (АдН) з 12,6 відсотка голосів. Вона вперше потрапляє в бундестаг. Далі йдуть: ліберальна Вільна демократична партія Німеччини (ВДП) з 10,7 відсотка, Ліва партія - з 9,2 відсотка і "Союз-90"/"зелені" - з 8,9 відсотка. Решта партій набрали менш як п'ять відсотків, необхідних для проходження до парламенту.

Остаточні підсумки голосування будуть офіційно підбиті приблизно через тиждень після виборів.

Після слів Мартіна Шульца про вихід в опозицію СДПН єдиним математично і політично можливим варіантом нової правлячої коаліції виявляється союз ХДС/ХСС, ВДП та "зелених". Раніше всі парламентські партії виключили можливість співпраці з правопопулістською АдН.

Своїх кандидатів на виборах до парламенту Німеччини висували 42 політичні партії країни. Явка виборців становила 76,2 відсотка, на попередніх виборах у голосуванні взяли участь 71,5 відсотка виборців. Проголосувати 2017 року були покликані 61,5 мільйона виборців, причому 3 мільйони з них - уперше.  

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram