ГоловнаСвіт

У Німеччині почалися вибори в бундестаг

Вперше після Другої світової війни в парламент може пройти праворадикальна партія.

У Німеччині почалися вибори в бундестаг
Фото: EPA/UPG

У неділю, 24 вересня, в Німеччині проходять парламентські вибори.

Виборчі дільниці відкрилися о восьмій ранку. За підсумками парламентських виборів будуть визначені склад бундестагу і склад уряду на наступні чотири роки. Всього у виборах беруть участь 47 політичних партій, якщо рахувати лідера гонки ХДС/ХСС єдиним блоком. Однак в парламент потраплять, за даними передвиборних опитувань, лише шість з них, пише РБК.

Згідно з опитуваннями громадської думки, за підсумками виборів збільшиться число партій в парламенті. До тих, що увійшли до парламенту за підсумками виборів у 2013 році ХДС/ХСС, Соціал-демократичної партії Німеччини (СДПН), Лівої партії та партії "Зелені" приєднаються Вільна демократична партія (ВДП) і "Альтернатива для Німеччини" (АДН). Для проходження до парламенту партіям потрібно подолати п'ятивідсотковий бар'єр.

Християнський блок ХДС/ХСС лідирував за опитуваннями протягом майже всієї кампанії. За даними соцслужби Infratest dimap, за тиждень до виборів за ХДС/ХСС готові були проголосувати 37% виборців. Найнижчу підтримку виборців християнські демократи продемонстрували в березні, коли їх рейтинг зрівнявся з найближчим конкурентом СДПН: обидві партії набирали по 32%. Але з травня ХДС/ХСС став збільшувати відрив. За соціал-демократів збираються голосувати близько 20% виборців, засвідчило те ж опитування. "Альтернатива для Німеччини" займає третє місце з 12% голосів, "ліві" можуть отримати 9% голосів, ВДП - 10%, а "Зелених" підтримують 8% електорату.

ХДС/ХСС вже оголосило, що їх кандидатом на пост канцлера буде Ангела Меркель, яка очолює уряд з 2005 року. За тиждень до виборів про свою підтримку Меркель заявив 51% німецьких громадян, свідчать опитування Deutschland Trend.

За результатами голосування парламентарії визначать партійні коаліції, найчисленніша з них висуне кандидата на посаду канцлера.

Кандидатом в канцлери від СДПН став Мартин Шульц. З 1994 року він був членом Європейського парламенту, а з 2012 по 2017 рік очолював його в ролі президента. На початку виборчих перегонів, в лютому, Шульц випереджав Меркель. Його хотіли бачити канцлером 50% громадян, а чинного канцлера - тільки 34%. Феномен несподіваної популярності навіть назвали "ефектом Шульца". Однак до вересня його рейтинг впав до 25%.

Німецькі ЗМІ пояснювали зліт Шульца інтересом до нього як до новачка, а також тим, що він вів кампанію як популіст.

Вперше після Другої світової війни в парламент може пройти праворадикальна партія: на 12% голосів виборців претендує створена в 2013 році "Альтернатива для Німеччини". На виборах в 2013 році вона набрала 4,7% голосів і в парламент не пройшла. Популярність партія отримала на хвилі міграційної кризи, що вибухнула після рішення Меркель надати притулок в країні майже 1 млн мігрантів два роки тому.

Партія критикувала Меркель протягом останніх років і дотримується жорсткої позиції щодо мігрантів. АДН пропонує закрити кордони - біженці повинні шукати притулку за межами ЄС; виступає за вихід Німеччини із зони євро, за ослаблення політичних інститутів Євросоюзу і повернення більшості переданих на рівень ЄС функцій назад національним урядам. АДН також вимагає покласти край будівництву в Німеччині і змістом мечетей на гроші ісламських держав та іноземних спонсорів, вказує Deutsche Welle. Внутрішні питання рекомендує вирішувати як в Швейцарії - за допомогою референдуму. Також АДН закликає скасувати санкції проти Росії і почати тіснішу співпрацю з Москвою.

Найпопулярніші в Німеччині партії, навпаки, виступають за посилення Євросоюзу, а зняття санкцій з Росії пов'язують з виконанням мінських угод.

Однак головними темами кампанії стали міграція і безпека. Всі партії виступають за посилення міграційної політики. ХДС/ХСС обіцяє обмежити приплив біженців, а нелегальних мігрантів депортувати. Вирішувати проблему партія Меркель також має намір за рахунок укладання угод про розміщення мігрантів з країнами Північної Африки, за аналогією з угодою між ЄС і Туреччиною 2016 року (республіка приймає у себе нелегальних мігрантів з Європи, а ЄС надає їм фінансову підтримку). Блок також пропонує посилити правила для отримання статусу біженця: необхідно буде пройти інтеграційні державні курси, в тому числі мовні та професійної підготовки. Водночас блок поки що відмовився від ідеї введення верхньої межі для біженців. СДПН підтримує гуманітарну політику щодо мігрантів і інтеграцію їх в німецьке суспільство. Однак партія наполягає на більшій залученості членів ЄС в розробку єдиної міграційної політики.

Забезпечити безпеку, на думку обох партій, допоможе створення 15 тис. нових робочих місць в поліції для протидії екстремізму і терористичним загрозам. Меркель також заявляє про необхідність збільшити витрати на оборону з 1,2% ВВП до 2%. В СДПН, своєю чергою, називають збільшення військового бюджету "абсолютно непотрібним і нереалістичним".

У соціальній сфері СДПН виступає під гаслом соціальної справедливості і пропонує збалансувати податкову політику, збільшивши навантаження на громадян з високим рівнем доходу і знизивши її для населення із середнім і низьким доходами. СДПН обіцяє підвищити верхню ставку прибуткового податку з 42 до 45%, а поріг доходу для цієї ставки виросте з €54 тис. до €76,2 тис. Збільшиться і податок на спеціальний дохід для тих, хто заробляє €250 тис. і більше - з 45 до 48%. Громадян же із середнім і низьким рівнем заробітку звільнять від так званого податку на солідарність, що становить 5,5%.

Блок ХДС/ХСС обіцяє не вводити нові податки, а головною своєю метою бачить подальше зниження рівня безробіття - нижче 3% до 2025 року. За даними Trading economics, в липні 2017 року безробіття в Німеччині становило 3,7%.

Найбільш обговорюваною міжнародною темою кампанії стали відносини з Туреччиною і США. Шульц і Меркель критикували президента США Дональда Трампа за його позицію щодо КНДР. Канцлер ФРН закликала американського лідера вирішувати проблему переговорами, а не силою.

Також основні кандидати на пост канцлера одностайно висловилися проти вступу Туреччини в ЄС. Приводом для такої категоричної позиції послужили затримання німецьких громадян в Туреччині в кінці серпня. Кандидати критикували і авторитарну політику турецького лідера Таїпа Ердогана. Під час вересневих теледебатів Шульц пропонував і зовсім розірвати двосторонні відносини з Анкарою. Меркель з повним припиненням діалогу не погодилася, але помітила, що "ніколи не бачила" Туреччину в ролі члена Євросоюзу.

Незважаючи на відмінності в програмах, після виборів найбільш ймовірне створення правлячої коаліції ХДС/ХСС і СДПН, як було після виборів 2009 і 2013 років. Якщо ХДС/ХСС і Вільна демократична партія Німеччини наберуть більше голосів, ніж прозгнозується, вони можуть створити коаліцію і без участі СДПН. Про готовність взяти партнером АДН жодна з провідних політичних сил не заявляла.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram