ГоловнаСвіт

У Росії суд заарештував лідера руху "Християнська держава"

Олександра Калініна взято під варту за тиск на кінотеатри у зв'язку з показом фільму "Матильда". 

У Росії суд заарештував лідера руху "Християнська держава"
Фото: VK/Александр Калинин

Суд у Росії заарештував лідера організації "Християнська держава - Свята Русь" Олександра Калініна за підозрою в чиненні тиску на кінотеатри у зв'язку з показом фільму "Матильда".

Про це повідомила офіційний представник МВС Росії Ірина Волк.

"Судом обрано запобіжний захід у вигляді взяття під варту", - зазначила вона.

Раніше сьогодні поліція знову затримала Олександра Калініна, напередодні відпущеного під підписку про невиїзд, у справі про примус кінотеатрів до відмови від демонстрації фільму "Матильда".

Лідера "Християнської держави" повторно затримали за нововиявленими обставинами. Слідство скерувало на експертизу записані Калініним відеоролики. У них можуть знайти ознаки розпалювання міжнаціональної ворожнечі.

Раніше у вересні Олександра Калініна затримали через його заклики спалювати кінотеатри.

Минулого тижня адвокат Олексія Учителя Костянтин Добринін звернувся до ФСБ із проханням перевірити висловлювання Калініна на екстремізм. Інтерв'ю з Калініним 14 вересня опублікувала "Медуза". У ньому він говорить, що якщо в кінотеатрі покажуть фільм "Матильда", "він згорить".

Проти показу фільму Олексія Учителя "Матильда" виступають православні активісти, зокрема учасники "Християнської держави". На початку вересня невідомі підпалили машини біля офісу адвоката Учителя Костянтина Добриніна. На місці події знайшли записки з написом "За Матильду горіти". Пізніше повідомлялося, що підозрюваних у підпалі машин затримали.

Екс-прокурор анексованого Криму, нині депутат Держдуми Росії Наталя Поклонська послідовно виступає за заборону фільму Олексія Учителя "Матильда". Вона вважає, що картина, яка розповідає історію роману спадкоємця престолу Миколи (майбутнього імператора Миколи II) з балериною Матильдою Кшесинською, ображає почуття вірян. Поклонську підтримали сотні радикально налаштованих православних росіян.  

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram