ГоловнаСвіт

Макрон затвердив трудову реформу, незважаючи на масові протести французів

Профспілки незадоволені реформою і вважають, що вона проводиться на користь великих компаній.

Макрон затвердив трудову реформу, незважаючи на масові протести французів
Эммануэль Макрон
Фото: EPA/UPG

Президент Франції Еммануель Макрон підписав п'ять указів, які реформують Трудовий кодекс, і оголосив, що всі заходи реформи повинні набути чинності не пізніше 1 січня 2018 року.

Про це повідомляє Le Figaro

Макрон підписав укази про реформу, яка раніше викликала масові протести, в прямому ефірі французького телебачення. "Ця реформа почне діяти, тільки-но будуть опубліковані укази", - сказав Макрон, додавши, що перші заходи, такі як право на дистанційну роботу, почнуть застосовуватися "протягом найближчих декількох днів".

"Усі реформи, які містяться в цих указах, почнуть застосовуватися не пізніше 1 січня наступного року", - сказав він.

Реформа в трудовій сфері була однією з головних обіцянок Макрона під час передвиборної кампанії. Він обіцяв створити робочі місця і зробити країну більш конкурентоспроможною.

Профспілки незадоволені реформою і вважають, що вона проводиться на користь великих компаній. Завдяки запропонованим реформам компаніям буде простіше звільняти співробітників, переговори між роботодавцями і працівниками в невеликих фірмах будуть децентралізовані. Крім того, пропонується встановити верхню межу для компенсацій за помилкове звільнення, що звільнить компанії від загрози непередбачених збитків, які зараз визначаються рішенням арбітражного суду.

Реформи скасовують вимогу погоджувати масові скорочення у великих компаніях з розміром їх глобального прибутку, їм буде дозволено звільняти працівників, ґрунтуючись винятково на показниках прибутковості всередині країни.

Минулого тижня в протестах проти трудової реформи по всій Франції взяли участь понад 400 тис. осіб.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram