ГоловнаСвіт

Президент Ірану відкинув ідею переговорів про зміни в ядерній угоді

Тіллерсон сподівався на перегляд "ядерної угоди" 2015 року.

Президент Ірану відкинув ідею переговорів про зміни в ядерній угоді
Хасан Рухани
Фото: EPA/UPG

Президент Ірану Хасан Рухані заявляє, що ядерна угода Тегерана зі світовими державами не може бути переглянутою.

З такою заявою він виступив 21 вересня в Тегерані після повернення з засідання Генеральної асамблеї ООН, коментуючи заяву держсекретаря США Рекса Тіллерсона, який висловив надію, що Ісламська Республіка погодиться на переговори про зміни в ядерній угоді 2015 року, повідомляє "Радіо Свобода"

"Була дискусія серед певних людей про те, що ядерна угода не зовсім погана, але її не можна залишати в нинішньому вигляді. Це хороша угода, але нам треба знову зібратися і вести дебати, щоб побачити, чи можемо ми її ще поліпшити. Якщо в ній є недоліки, ми зможемо виправити їх. Їм чітко і остаточно сказали, що ядерна угода не може бути переглянутою", - сказав Рухані.

Увечері 20 вересня після зустрічі в ООН з іншими сторонами угоди Тіллерсон раптом вказав на "слабкі" умови, які дозволяють Ірану відновити збагачення урану в 2025 році. "Ніколи не говори ніколи", - сказав Тіллерсон, коментуючи іранські заяви про неможливість перегляду угоди.

Президент Ірану Хасан Рухані 20 вересня відзначив складність досягнення нових домовленостей. 

Раніше президент Франції Еммануель Макрон, активний прихильник угоди з Іраном, також заявив про необхідність відновлення переговорів щодо норм, дія яких має закінчитися. Водночас у своєму виступі 19 вересня Макрон сказав, що відмова від угоди буде "серйозною помилкою", а будь-яке рішення з цього приводу "безвідповідальним". Проте він визнав, що угода не охоплює ядерну діяльність Ірану після 2025 року.

Президент США Дональд Трамп 19 вересня в своєму першому виступі на Генасамблеї ООН заявив, що світові лідери не можуть дотримуватися угоди, якщо вона забезпечує "прикриття" для Ірану в його побудові ядерної програми. Рухані у відповідь заявив, що США втратять довіру в світі, якщо відступляться від ядерної угоди, яку також підписали Франція, Великобританія, Росія, Китай і Німеччина.

Іран і шістка міжнародних посередників (США, Росія, Китай, Великобританія, Франція, Німеччина) в середині липня 2015 року досягли домовленості щодо ядерної програми Тегерану і підписали Спільний всеосяжний план дій (СВПД). Ісламська Республіка зобов'язалася обмежити роботи в галузі збагачення урану в обмін на скасування низки санкцій.

Нагадаємо, напередодні голова європейської дипломатії Федеріка Могеріні заявила про виконання Іраном умов ядерної угоди.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram