ГоловнаСвіт

Глава МЗС Німеччини передрік ядерну гонку в разі виходу США з іранської угоди

Берлін згоден з Вашингтоном у тому, що Іран продовжує проводити підривну політику в регіоні. 

Глава МЗС Німеччини передрік ядерну гонку в разі виходу США з іранської угоди
Зигмар Габриэль
Фото: EPA/UPG

Глава МЗС Німеччини  Зігмар Габріель  заявив, що в разі виходу США з угоди щодо іранського атому може початися нова ядерна гонка.

Про це повідомляє агентство Рейтер

"Склалася майже трагічна ситуація: єдина чинна угоду із запобігання розповсюдженню ядерної зброї під загрозою, - сказав Габріель. - Причому саме в той час, коли інші країни, такі як Північна Корея, обзаводяться ядерною зброєю, і нам більше, ніж будь-коли, потрібні такі домовленості".

За словами міністра, Берлін згоден з Вашингтоном у тому, що Іран продовжує проводити підривну політику в регіоні. "Однак я переконаний, що ані нестабільна ситуація в регіоні, ані поведінка Ірану не покращаться, якщо ядерна угода буде розірвана, - зазначив Габріель, додавши, що відмова від угоди продемонструє всім безглуздість дипломатичних зусиль. - Оскільки ні в кого не залишиться ілюзій, що міжнародні переговори чогось варті, і досягнута угода не буде незабаром розірвана".

Напередодні, 19 вересня, виступаючи на сесії Генасамблеї ООН, президент Ірану Хасан Рухані заявив, що Тегеран обіцяє не порушувати першим ядерну угоду. "Буде дуже шкода, якщо ця угода піде прахом через безвідповідальність новачків у світі політики: світ утратить чудову можливость", - сказав він. Рухані також пообіцяв, що в разі порушення договору будь-якою стороною Іран буде діяти твердо й рішуче.

Іран і шістка міжнародних посередників (США, Росія, Китай, Великобританія, Франція, Німеччина) в середині липня 2015 року досягли домовленості щодо ядерної програми Тегерана  й підписали Спільний всеосяжний план дій (СВПД). Ісламська Республіка зобов'язалася обмежити роботи у сфері збагачення урану в обмін на скасування низки санкцій.

Як повідомлялося раніше сьогодні, глава європейської дипломатії Федеріка Могеріні заявила про виконання Іраном умов ядерної угоди.    

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram