ГоловнаСвіт

Україна долучилася до Альянсу боротьби з торгівлею знаряддями катувань

Альянс є спільною ініціативою ЄС, Аргентини та Монголії. 

Україна долучилася до Альянсу боротьби з торгівлею знаряддями катувань
Сесилия Мальмстрем
Фото: AVA.md

Україна 18 вересня долучилася до Альянсу боротьби з торгівлею знаряддями катувань та виконання смертної кари.

Про це повідомляє  прес-служба представництва Європи в Україні

"Учора ввечері під час тижня Генеральної Асамблеї ООН у Нью-Йорку був створений міжнародний Альянс боротьби з торгівлею знаряддями катувань. Україна за участі міністра закордонних справ Павла Клімкіна долучилася до Альянсу. Це спільна ініціатива Європейського Союзу, Аргентини та Монголії, в якій сьогодні беруть участь 58 країн. Її мета - зупинити торгівлю засобами, які використовуються для виконання смертних вироків і тортур", - йдеться в повідомленні.

Міжнародне право забороняє тортури за будь-яких обставин.

Зазначається, що незважаючи на це, засоби смерті й болю досі продають і купують у всьому світі. До них належать кийки з металевими шипами, електрошокові пояси, засоби утримування людей під час катування електрошоком, хімікалії для страти й системи примусової ін'єкції.

"Ці знаряддя служать ні для чого іншого, як для жахливого болю та вбивства людей. Сьогодні ми робимо конкретні кроки для зупинення цієї ганебної торгівлі. Я рада, що так багато країн з усього світу підписали спільну декларацію та приєдналися до цього Альянсу. Тримаючись разом, ми показуємо, що не будемо більше терпіти такої торгівлі", - сказала комісар ЄС з питань торгівлі Сісілія Мальмстрьом. 

 

У створенні Союзу взяли участь 58 країн з усього світу - Африки й Америки, Європи та Азії. Вони підписали спільну політичну декларацію. Приєднуючись до Альянсу, країни погодили чотири пункти плану дій: вжити заходів для контролю і обмеження експорту цих знарядь; забезпечити митницю відповідним обладнанням. У рамках Альянсу буде створена платформа для моніторингу за торговими потоками, обміну інформацією та виявлення нових засобів;  надання технічної допомоги з розробки та імплементації законів, які забороняють таку торгівлю; обмін досвідом у сфері ефективної системи контролю та нагляду.

Зазначається, що в ЄС та інших країнах зараз уже важче купити препарати для смертельних ін'єкцій і знаряддя тортур.

"Вони також стали дорожчими. Усе це частково й завдяки суворішому законодавству. Однак виробники й торговці такими товарами намагаються обійти ці закони. Таким чином, чим більше країн зобов'язалося заборонити експорт таких знарядь, тим ефективнішими будуть зусилля щодо припинення цієї торгівлі. Альянс боротьби з торгівлею знаряддями катувань є одним з конкретних кроків, який можна зробити, щоб придбати такі знаряддя було значно важче, й зупинити таким чином торгівлю цими знаряддями в усьому світі", - йдеться в повідомленні.

Нагадаємо, у червні повідомлялося, що в Раді Європи стурбовані випадками катувань в Україні.  Українських поліцейських звинувачують у "вибиванні" зізнань.  

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram