ГоловнаСвіт

Верховний суд Іраку заборонив курдський референдум про незалежність

Прем'єр-міністр пригрозив курдам військовим втручанням

Верховний суд Іраку заборонив курдський референдум про незалежність
Протестующие курды у здания Европарламента
Фото: EPA/UPG

Верховний суд Іраку у понеділок, 18 вересня, заборонив проводити референдум про незалежність Курдської автономної області, передає DW.

Як зазначено в рішенні, проведення референдуму про незалежність Курдської автономної області спричинить поділ країни і становить загрозу для правового порядку.

Рішення ухвалене, але невідомо, як його вдасться втілити в життя, оскільки іракські курди мають власний парламент, уряд і власні правоохоронні органи.

Як відомо, 25 вересня іракські курди планують провести референдум про незалежність свого народу на півночі країни.

Плани референдуму про повну незалежність регіону спровокували значний опір також в Ірані і Туреччині, де є значні курдські меншини. Крім того, в Туреччині діє збройний сепаратистський рух місцевих курдів. Тегеран і Анкара побоюються, що такий референдум посилить сепаратистські настрої і дії і серед курдів у цих країнах.

Також проти референдуму виступають США і Європейський союз - там побоюються, що він значно послабить і так нестійкий уряд в Багдаді.

Прем'єр-міністр Іраку Хайдер аль-Абаді пригрозив курдам військовим втручанням. Крім Іракського Курдистану, курди збираються 25 вересня провести референдум і на спірних територіях, зокрема в Кіркуку.

Референдум підтримав Ізраїль, ставши першою країною, яка виступила на підтримку незалежності іракських курдів.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram