ГоловнаСвіт

Трамп закликав реформувати ООН

План США, покликаний підвищити ефективність ООН, підтримали 128 країн.

Трамп закликав реформувати ООН
Фото: EPA/UPG

Президент США Дональд Трамп у понеділок вперше виступив в ООН, на організованій за ініціативою США нараді, яка проходить на полях Генеральної Асамблеї. Він закликав до реформи Організації Об'єднаних Націй, заявивши, що вона не використовує всього свого потенціалу, передає Голос Америки.

"Ми закликаємо генерального секретаря використовувати свої повноваження, щоб подолати бюрократію, реформувати застарілі системи і ухвалити жорсткі рішення для просування основної місії ООН", - сказав Трамп, додавши, що варто зосередитися на результатах, а не на процесі.

Виступаючи перед світовими лідерами, президент США заявив, що усвідомив потенціал ООН вже давно - коли вирішив побудувати навпроти штаб-квартири організації житловий хмарочос.

"Я побачив величезний потенціал просто через дорогу", - сказав Трамп, розмірковуючи про хмарочос Trump World Tower.

ООН з її багатомільярдним річним бюджетом, численними миротворчими місіями і величезним штатом вже багато років зазнає критики з боку Трампа.

"З поваги до громадян своїх країн ми повинні гарантувати, щоб жодна з країн-членів не несла непропорційну частину тягаря, як у військовому, так і у фінансовому плані", - додав президент США.

Щоб взяти участь у нараді, країни мали підписати запропонований США план з 10 пунктів, покликаний підвищити ефективність ООН. За словами постпреда США Ніккі Гейлі, план підтримали 128 країн, які закликали інших членів організації наслідувати їхній приклад.

США посідають (з великим відривом) перше місце в світі з фінансування ООН: минулого року країна внесла 600 мільйонів доларів в регулярний бюджет організації, який становить понад 2,5 мільярди доларів. Вашингтон щорічно виділяє понад 2 мільярди доларів на миротворчі місії ООН і сотні мільйонів доларів на різні програми, зокрема Дитячий фонд ООН і Всесвітню продовольчу програму.

Однак за адміністрації Трампа фінансування багатьох програм виявилося під загрозою. У квітні адміністрація оголосила, що припиняє фінансування Фонду ООН в галузі народонаселення, який надає нужденним послуги у галузі планування сім'ї. Адміністрація також провела перегляд всіх миротворчих місій ООН, за підсумками якого їх сукупний щорічний бюджет у розмірі 8 мільярдів доларів був урізаний приблизно на півмільярда.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram