ГоловнаСвіт

Два російських літаки порушили повітряний простір Литви під час навчань "Запад-2017"

Литовське МЗС вручило ноту протесту російському послу.

Два російських літаки порушили повітряний простір Литви під час навчань "Запад-2017"
Ил-76 (архивное фото)
Фото: www.rbc.ua

Два російських військово-транспортних літаки Іл-76 в суботу, 16 вересня, вторглися в повітряний простір Литви.

Про це повідомляє Delfi.lt з посиланням на дані литовського МЗС.

Повідомляється, що літаки протягом двох хвилин перебували над литовською територією. Вони прямували з основної частини Росії на один з аеродромів в Калінінградській області.

У понеділок литовське МЗС вручило ноту протесту російському послу у зв'язку з подією, вимагаючи пояснень та вжиття заходів для неповторення таких інцидентів у майбутньому.

Нагадаємо, 14-20 вересня в Білорусі проходять спільні з РФ військові навчання "Запад-2017" . Згідно із заявами Москви, в навчаннях візьмуть участь не менш ніж 13 тис. військовослужбовців, проте західні фахівці вважають, що насправді їх буде близько 100 тис.

За інформацією литовської іноземної розвідки, ймовірний сценарій навчань - збройний конфлікт із НАТО. Частина регіонів, в яких будуть проходити навчання, розташовані біля кордонів Литви, тому не виключають можливості провокацій.

Під час візиту до Києва президент Білорусі Олександр Лукашенко гарантував, що територія його країни не буде використовуватися для вторгнення в Україну. Утім, міністр оборони Великобританії Майкл Феллон вважає, що навчання "Запад-2017" - проводяться з метою спровокувати НАТО. А Міноборони Франції назвало їх "стратегією залякування".

Водночас, генсек НАТО Єнс Столтенберг не бачить загрози в російських навчаннях "Запад-2017", але розкритикував Москву за їх закритість.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram