ГоловнаСвіт

Європарламент закликав ЄС ввести санкції проти 32 росіян у справі Магнітського

Обмеження передбачає заборону на в'їзд у США і заморожування активів громадян РФ.

Європарламент закликав ЄС ввести санкції проти 32 росіян у справі Магнітського
Сергей Магнитский
Фото: gzt.ru

Європарламент закликав Євросоюз ввести санкції щодо 32 російських чиновників, яких вважають причетними до кримінальної справи стосовно юриста фонду Hermitage Capital Сергія Магнітського.

Про це йдеться в резолюції, ухваленій ЄП 13 вересня. 

"Ми вважаємо за необхідне якомога швидше винести на розгляд Ради міністрів Європейського союзу список санкцій щодо 32 російських чиновників, причетних до загибелі росіянина Сергія Магнітського", - йдеться в тексті резолюції, присвяченій боротьбі з корупцією.

Парламентарії просять схвалити і ввести санкції проти людей, згаданих в списку. Вони пропонують заборонити їм отримувати візи країн Євросоюзу і заморозити їхні фінанові активи в ЄС.

"Список Магнітського" було затверджено в США в грудні 2012 року. Він вводить персональні санкції щодо осіб, які, за даними влади США, причетні до загибелі юриста. Санкції передбачають заборону на в'їзд у США і заморожування активів цих людей. У Росії у відповідь на це було прийнято закон, який запроваджує "чорні списки" громадян США. Пізніше подібні до "списку Магнітського" закони прийняли Європарламент, Естонія і Британія.

Сергій Магнітський загинув під час слідства в СІЗО "Матроська тиша" 16 листопада 2009 року в Росії за нез'ясованих обставин. Він пробув в ув'язненні майже рік. Його смерть викликала широкий громадський резонанс. За версією голови Hermitage Вільяма Браудера, юрист Hermitage став жертвою злочинної групи, що включає високопоставлених російських чиновників і силовиків.

Сам Магнітський стверджував, що розкрив схему розкрадання з бюджету 5,4 млрд рублів співробітниками правоохоронних органів за допомогою податкової служби. Результати розслідування обставин смерті Магнітського, проведеного Hermitage, були визнані західними країнами, в тому числі США, і лягли в основу "списку Магнітського" - документа, в якому зібрані прізвища всіх осіб, причетних, за версією Hermitage, до смерті юриста. В 2013 році Росія посмертно визнала Магнітського винуватим у справі про невиплату податків Hermitage Capital на суму понад 522 млн рублів.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram