ГоловнаСвіт

МЗС Угорщини викликало посла України через закон "Про освіту"

Україна може нажити ворога в Євросоюзі через мовне питання. 

МЗС Угорщини викликало посла України через закон "Про освіту"
Фото: ГПУ

Міністерство закордонних справ Угорщини викликало посла України Любов Непоп через новий закон "Про освіту", який ухвалила Верховна Рада 5 вересня.

Угорщині не подобається норма закону, в якій сказано, що діти, котрі підуть до школи з 1 вересня 2018 року, матимуть можливість навчатися рідною мовою лише в початковій школі - перші чотири роки. З п'ятого класу всі предмети мають викладатися українською мовою.

Угорський міністр Пейтер Сійярто хоче особисто сказати послу, що вважає цей закон "соромом і ганьбою", пише "Радіо Свобода" з посиланням на МЗС Угорщини.

Сійярто розпорядився, щоб угорські дипломати не підтримували українські ініціативи в міжнародних організаціях, а також, щоб Угорщина відтепер не підтримувала важливі для України рішення. На всіх форумах ООН, ОБСЄ та Європейського союзу Будапешт порушуватиме питання про внесення поправок до мовної статті закону України про освіту.

Він також зазначив, що за особистою вказівкою Сійярто угорська дипломатія буде перешкоджати Україні в реалізації важливих для неї питань на міжнародній арені.

Прес-секретар МЗС Угорщини пояснив, що Сійярто не сподобалася реакція українського міністра Павла Клімкіна на претензії Угорщини. Коли в четвер Сійярто порушив це питання перед Клімкіним на зустрічі в рамках програми ЄС "Східне партнерство", відповідь українського колеги виявилася неприйнятною для угорської сторони.

У четвер, 7 вересня, Сійярто заявив в Естонії, що своєю новою політикою у сфері освіти Україна "встромила ніж у спину" Угорщині.

В Україні проживає близько 150 тисяч етнічних угорців.  

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram