ГоловнаСвіт

Білорусь відмовила у в'їзді шести депутатам сейму Литви

Парламентарії мали намір взяти участь у дискусії, присвяченій військовим навчанням "Захід-2017".

Білорусь відмовила у в'їзді шести депутатам сейму Литви
Фото: http://belprauda.org

Всі шість депутатів литовського сейму, запрошених взяти участь 11 вересня в Мінську в дискусії "Регіональна безпека і навчання "Захід-2017": погляд з Мінська, Вільнюса, Варшави, Києва", отримали відмову в білоруській візі. Про це стало відомо в п'ятницю, 8 вересня. Білоруська влада поки що не коментує це рішення, повідомляє Немецкая волна.

Як розповів співголова комітету з організації круглого столу, лідер Об'єднаної громадянської партії (ОГП) Анатолій Лебедько, у візах відмовили всім запрошеним литовським учасникам дискусії, які представляють всі фракції, які входять до парламенту Литви.

Литовські депутати очікували остаточної відповіді протягом всього дня, повідомив Лебедько, в результаті посольство Білорусі в Вільнюсі відмовило їм у візах без пояснення причин.

"Очевидно, що це політичне рішення і скандал - не білорусько-литовський, а з європейським звучанням", - вважає білоруський політик.

Депутати литовського сейму готують спеціальну заяву з цього приводу. Лебедько впевнений, що відлуння скандалу розійдеться по всій Європі. Але запланована дискусія, зазначив він, все одно відбудеться в належному форматі: депутати сейму візьмуть в ній участь за допомогою відеоконференції.

Дискусію організовує білоруський Центр законодавчих ініціатив і досліджень та правоцентристська коаліція, куди входять рух "За свободу", ОГП і оргкомітет зі створення партії Білоруська Християнська демократія (БХД). Тема круглого столу - яким буде військово-політичне послання російсько-білоруських військових навчань "Захід-2017" і кому воно адресоване, а також чи може Білорусь бути посередником у міжнародних справах.

Нагадаємо, начальник генерального штабу Збройних сил Білорусі Олег Бєлоконєв назвав незрозумілим ажіотаж навколо російсько-білоруських навчань "Захід-2017", які пройдуть у вересні. Він запевнив, що російське угруповання, що задіяне в навчаннях на території РБ, до 30 вересня повернеться в Росію.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram