ГоловнаСвіт

Тему миротворців ООН на Донбасі намагаються просунути США, - думка

Врегулювання конфлікту через Мінські домовленості - відповідальність Європи. 

Тему миротворців ООН на Донбасі намагаються просунути США, - думка
Игорь Соловей

Питання введення миротворчої місії ООН у зоні бойових дій на сході України намагаються просунути США.

Таку думку висловив, виступаючи на "5 каналі" керівник відділу "Світ" на LB.ua Ігор Соловей

"Миротворча місія була запропонована Петром Порошенко в лютому 2015 року, в березні того ж року відправлена на розгляд РНБО. Майже два роки ця ідея не порушувалася, а в останні кілька місяців знову "спливла". Мені здається це сталося тому, що тему миротворців намагаються просунути США. Вирішення питання війни проти України шляхом введення миротворців - це американський проект. Це підтверджується тим, що про миротворців Порошенко говорив, коли приїжджали [міністр оборони США Джеймс] Меттіс, [спеціальний представник США щодо України Курт] Волкер Це питання Волкер порушував і на зустрічі із Сурковим. Тобто американською стороною це питання обговорювалося", - заявив експерт.

Коментуючи останнє речення глави МЗС РФ Сергія Лаврова про те, щоб озброїти представників місії ОБСЄ на Донбасі замість введення миротворчого контингенту, Соловей зазначив, що російська сторона намагається "грати" між двома проектами - Мінською угодою та миротворчою місією ООН, і спробує виграти час за рахунок цього.

Керівник відділу "Світ" також зазначив, що сама заява президента РФ Володимира Путіна була зроблена після консультацій з його оточенням, оскільки раніше соратники російського лідера заявляли, що миротворців на Донбасі не буде за жодних умов.

"Поява цієї заяви обгрунтована тим, що Україна і її західні партнери зуміли загнати Путіна в кут, правда, поки що не глухий. Це ситуація, коли зовнішні обставини змушують Путіна демонструвати якісь кроки назустріч. Демонструвати - тому що демонстрація ще не означає виконання своїх обіцянок", - зазначив Соловей.

"Ні для кого не секрет, що російська зброя або зброя країн-партнерів РФ з'являється якимось чином у різних точках світу, де або вже є конфлікти, або потенційно небезпечно. Таким чином Російська Федерація продовжує вести тактику, яка велася ще з часів Радянського Союзу", - підсумував експерт.

Соловей також нагадав, що росіяни вже подали свій варіант резолюції щодо миротворців на Донбасі в Радбез ООН. "Через кілька днів те саме зробила українська делегація. Що можна прогнозувати? У тому вигляді, в якому вона була презентована, російська резолюція навряд чи пройде. Українська також навряд чи пройде, тому що її заблокують росіяни. Але мені здається, що український варіант резолюції слід оцінювати в контексті зусиль США з реформування ООН. Якщо буде відмова щодо української резолюції, то для США це додатковий аргумент продемонструвати, що Радбез недієздатний і не може вирішити такий конфлікт", - пояснив експерт.  

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram