ГоловнаСвіт

Додон законодавчо заборонив військовим виїжджати з країни

Молдовський лідер наказав почати процедуру відставки заступника міністра оборони Молдови.

Додон законодавчо заборонив військовим виїжджати з країни
Игорь Додон
Фото: EPA/UPG

Президент Молдови Ігор Додон ініціював процедуру відставки заступника міністра оборони Георге Галбура за порушення ним наказу верховного головнокомандувача Збройними силами країни.

Про це Додон заявив під час брифінгу в зв'язку з участю молдовських військовослужбовців у міжнародних навчаннях в Україні, що відбувся в Кишиневі, повідомляє "Укрінформ"

"За порушення наказу верховного головнокомандувача я дав вказівку почати процедуру відставки заступника міністра оборони Молдови, про що я поінформував і прем'єр-міністра Павла Філіпа. Крім цього, я дав вказівку почати службове розслідування щодо тих, хто порушив указ президента і поїхав на навчання в Україну. Проти цих осіб, згідно із законодавством, буде вжито відповідні заходи, аж до їх пониження у військових званнях", - заявив Додон.

Президент звернув увагу на те, що в п'ятницю, 8 вересня, він також підписав указ, який забороняє виїзд молдовських військовослужбовців за межі країни (для участі в навчаннях, стажуваннях та інших місіях) без письмової згоди верховного головнокомандувача.

"Ніхто з військовослужбовців відтепер не має права залишати територію Республіки Молдова без письмової згоди президента як верховного головнокомандувача", - зазначив Додон.

Нагадаємо, раніше Додон заборонив молдовським військовослужбовцям брати участь у міжнародних навчаннях Rapid Trident-2017, які проходять в Україні з 7 по 23 вересня. Однак уряд прийняв окрему постанову, відповідно до якої військовослужбовцям було дозволено виїхати в Україну.

Додон, своєю чергою, заявив, що призупиняє це рішення уряду, керуючись наданими йому Конституцією повноваженнями верховного головнокомандувача Збройними силами країни.

Експерти в галузі конституційного права, своєю чергою, наголошують, що рішення президента про призупинення постанови уряду не має юридичної сили, оскільки спір між урядом і президентом може бути врегульовано лише рішенням Конституційного суду.

З лютого 2017 року посада міністра оборони Молдови залишається вакантною. Обов'язки голови оборонного відомства виконує заступник міністра Георге Галбура.

Як повідомляли напередодні, молдовські військові вирушили на навчання НАТО в Україну усупереч забороні президента.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram