ГоловнаСвіт

Повідомлення про голод у КНДР є пропагандою, - експерт

Північна Корея перейшла на самозабезпечення продуктами харчування з 2011 року.

Повідомлення про голод у КНДР є пропагандою, - експерт
Виталий Кулик
Фото: Макс Требухов

У Північній Кореї немає ніякого голоду. Такі повідомлення - частина пропаганди, яка зберігається з 1990-х років, коли дійсно був голод.

Про це заявив Віталій Кулик, політолог, директор Центру досліджень проблем громадянського суспільства під час круглого столу на тему: "Чим загрожує світу протистояння США і Північної Кореї?", організованого інститутом Горшеніна.

За словами експерта, в 1992-му році від недоїдання і пов'язаних з цим хвороб та інфекцій дійсно загинули близько 200 тис. осіб. До 1998-го року зберігалася критична ситуація з поставками продуктів харчування в КНДР, однак у 2001-му ситуацію вдалося вирівняти, в тому числі через так звану стратегію "провокації в обмін на хліб".

Кулик пояснив, що раніше керівництво Північної Кореї імітувало випробування ракет або ядерних боєголовок, після чого країни через посередників домовлялися, чи заморожувалася ядерна програма або пуски ракет і збільшувалися квоти на хліб для Пхеньяна. Така ситуація зберігалася до 2010 року.

"Але ситуація набула якісних змін у 2011 році, з приходом до влади Кім Чен Ина. Йому вдалося не тільки знищити опозицію у вигляді колективного Кіма, буквально за півтора року йому вдалося зачистити весь генералітет старої формації, партійних чиновників і госапарат", - зазначив експерт.

Крім того, розповідає Кулик, Кім Чен Ину вдалося сконцентрувати в своїх руках управління країною і створити "доволі адекватну" систему прийняття рішення, було проведено величезну кількість випробувань, були зроблені величезні інвестиції в економіку, вдалося запустити сільське господарство. З 2011 року КНДР перейшла на самозабезпечення. 

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram