ГоловнаСвіт

Міноборони РФ заявило про вбивство "міністра війни" ІДІЛ

Гулмурод Халімов раніше був командиром таджицького ОМОНу.

Міноборони РФ заявило про вбивство "міністра війни" ІДІЛ
Гулмурод Халимов
Фото: www.asiaterra.info

Екс-командир ОМОНу МВС Таджикистану Гулмурод Халімов, який приєднався до "Ісламської держави", убитий під Дейр-ез-зором у результаті авіаудару, стверджує російське міністерство оборони, називаючи Халімова "міністром війни ІДІЛ".

Підтвердження цієї інформації з інших джерел немає.

Російське оборонне відомство заявляє, що Халімов був убитий у результаті авіаудару бетонобійними бомбами по підземному пункту зв'язку в околицях міста Дейр-ез-Зор. Удар було здійснено після надходження інформації про те, що там повинні зустрітися для наради командири ІД.

"Після підтвердження отриманої інформації і проведення дорозвідки цілі з авіабази Хмеймім були підняті два літаки Су-34 і Су-35, які завдали точкового авіаційного удару бетонобійними бомбами", - йдеться в повідомленні відомства.

Усього, за інформацією Міноборони РФ, у результаті авіаудару загинули понад 40 бойовиків, включаючи чотирьох польових командирів.

"Встановлено також, що на нараді перебував "міністр війни" міжнародного терористичного угруповання "ІДІЛ" Гулмурод Халімов, який загинув від смертельного поранення", - заявили в Міноборони.

"Серед знищених бойовиків - чотири впливових польових командири, включаючи аміра Дейр-ез-Зора Абу Мухаммад Аш-Шималі, що відповідає за фінанси і перекидання завербованих новобранців на тренувальні бази "ІДІЛ"", - сказали у військовому відомстві.

Як нагадує "Бі-бі-сі", командир загону спеціального призначення МВС Таджикистану полковник Гулмурод Халімов зник наприкінці квітня 2015 року. У травні того ж року в інтернеті з'явилося його відеозвернення, в якому Халімов звинуватив таджицьку владу в переслідуванні мусульман країни і закликав співробітників правоохоронних органів, а також таджицьких трудових мігрантів приєднатися до "Ісламської держави".

41-річний Халімов був професійним снайпером, він проходив військову підготовку у військах спеціального призначення в Росії і США, служив у президентській гвардії Таджикистану, брав участь у військових операціях проти сил опозиції на сході країни, в Раштській долині в 2009 році і в Хорозі в 2012 році.

У серпні минулого року держдепартамент США призначив за інформацію про точне місце перебування Халімова нагороду - 3 мільйони доларів.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram