ГоловнаСвіт

На будинку Нємцова в Москві встановили меморіальну табличку його пам'яті

Якщо дошку офіційно визнають меморіальною, її можуть демонтувати.

На будинку Нємцова в Москві встановили меморіальну табличку його пам'яті
Борис Немцов
Фото: Сергей Нужненко

На будинку на Малій Ординці в Москві, де жив опозиційний політик Борис Нємцов, встановили меморіальну табличку його пам'яті.

Про це на своїй сторінці в Facebook повідомив політик Володимир Рижков.

"Тут жив політик Борис Нємцов, який загинув від руки найманого вбивці 27 лютого 2015 року", - написано на меморіальній дошці. Поруч з дошкою за допомогою ліпнини встановлені дві вази для квітів.

Рішення про встановлення меморіальної таблички прийняли власники квартир будинку. Журналіст Сергій Пархоменко, який був присутній під час відкриття меморіалу, розповів, що мешканці будинку провели голосування, більшість вирішили, що "такий знак повинен бути", повідомляє "Эхо Москвы". Голосування організував муніципальний депутат Сергій Марков, який проживає в цьому будинку.

"У них є законне право, вони можуть загальними зборами мешканців прийняти більшістю голосів рішення про встановлення такого знака. Це і було зроблено", - пояснив Пархоменко.

Автори меморіалу - архітектор Євген Асс і графічний дизайнер Євген Добровінський.

Якщо дошку офіційно визнають меморіальною дошкою, її можуть демонтувати, розповіли радіостанції "Говорить Москва" у відділі монументів, пам'ятних знаків і меморіальних дощок департаменту культурної спадщини Москви. Там відзначили, що меморіальні дошки повинні встановлювати за рішенням спеціальної комісії.

"Питання в наступному: тільки те, що належить до визначення "меморіальна дошка". (...) Все, що встановлено поза цим і що не належить до поняття меморіальна дошка, тут потрібно вже з'ясовувати, хто встановив, чому, хто давав такі дозволи", - повідомили в департаменті.

У лютому 2016 року в будинку в Ярославлі, де жив Нємцов, встановили меморіальну дошку його пам'яті. Однак у квітні її зняли. У мерії пояснили, що це зробили за рішенням керуючої компанії. Ініціатор встановлення таблички не попередив про це спеціальну комісію, повідомила тоді влада міста.

Нємцова вбили в ніч на 28 лютого 2015 року в центрі Москви на Великому Москворецькому мосту. У середині липня Московський окружний військовий суд виніс вирок обвинуваченим у вбивстві політика. Боєць чеченського батальйону "Північ" Заур Дадаєв отримав 20 років колонії суворого режиму і штраф у розмірі 100 тис. рублів, решта фігурантів справи Анзор і Шадід Губашеви, Темірлан Ескерханов і Хамзат Бахаєв отримали від 11 до 19 років в колонії суворого режиму.

Донька Бориса Нємцова Жанна назвала злочин нерозкритим. За її словами, "це не повноцінне розслідування, а його імітація".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram