ГоловнаСвіт

Російським ученим закрили доступ до найбільшої бази наукових статей

Зараз на сайті опубліковано близько 60 млн наукових статей. 

Російським ученим закрили доступ до найбільшої бази наукових статей
Фото: Tengrinews

Засновниця одного з найбільших у світі безкоштовних наукових інтернет-ресурсів Sci-Hub Олександра Елбакян заблокувала сайт для користувачів із Росії

Про це повідомляється на головній сторінці Sci-Hub

"Варіться у своєму лайні самі, а мені це теж набридло. Російська наука з возу - кобилі легше. Вивільнені ресурси я скерую на свої дослідження. Як кажуть у Росії: всього вам доброго, гарного настрою, здоров'я і, головне, православ'я щонайбільше" , - заявила Елбакян.

Причиною блокування стала багаторічне цькування авторки сервісу в рунеті, зокрема з боку популяризатора науки Олександра Панчина і "людей, яких відносять до так званої російської "ліберальної опозиції".

На початку свого листа, що пояснює блокування Sci-Hub у Росії, Елбакян писала про себе в третій особі: "Наприклад, ними поширюється інформація про те, що Олександра божевільна і її особистість всіляко очорняється. <...> Ці люди мають загальну підтримку, деякі навіть посідають високі пости в Російській академії наук і отримують не тільки престижні наукові премії, <...> але і схвальні поплескування по плечу за образи на адресу Олександри. Аж створюється враження, що це якесь геройство", - пише Елбакян.

Засновниця Sci-Hub також обурена тим, що російський вчений Андрій Халаїм разом зі своїм колегою з Мексики назвали на честь Елбакян новий вид паразитичної комахи - Idiogramma elbakyanae. "Якщо аналізувати ситуацію з науковими публікаціями, то справжні паразити - наукові видавництва, а Sci-Hub навпаки бореться за рівний доступ до наукової інформації і робить корисну справу", - пояснила Елбакян.

При цьому авторка сервісу не проти того, щоб її ресурс називали піратським. "Зараз це слово стало означати вільне копіювання і поширення в інтернеті інформації. Нічого поганого в цьому немає", - заявляла вона в інтерв'ю "Газеті.ру" з нагоди входження до топ-10 людей, які найбільше вплинули на розвиток науки 2016 року.

Олександрі Елбакян 28 років. Вона народилася в Казахстані, де закінчила гімназію з математичним ухилом і здобула вищу освіту в сфері IT з ухилом у безпеку. Працювала програмістом-дослідником у декількох лабораторіях за кордоном. 2011 року Елбакян створила Sci-Hub, який незабаром став популярний у всьому світі. Зараз на сайті опубліковано близько 60 млн наукових статей.

Як повідомлялося раніше сьогодні, в Гельсінкі відкрили Європейський центр протидії гібридним загрозам.  

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram