ГоловнаСвіт

Позов акціонерів ЮКОСу до Росії розглянуть у Канаді

Сума позовних вимог становить $724 млн.

Позов акціонерів ЮКОСу до Росії розглянуть у Канаді
ЮКОС
Фото: EPA/UPG

Арбітражний суд у Торонто розгляне позов пов'язаної з Yukos Capital компанії Luxtona до Росії. Сума позовних вимог становить $724 млн.

Про це повідомляє РБК

Справа стосується фінансових втрат міноритарних акціонерів у результаті ліквідації ЮКОСу.

Скаргу подали в 2014 році в Постійний третейський суд у Гаазі. Чому місцем розгляду позову було обрано Канаду, не повідомляють.

У звіті Luxtona за 2013 рік ідеться, що, на думку менеджменту компанії, "банкрутство і ліквідація ЮКОСу були частиною незаконної експропріації". Справу ініційовано в рамках Договору до Енергетичної хартії, що захищає західні інвестиції в нафтогазові проекти на території колишнього СРСР.

Позов Luxtona - одна зі справ "другої хвилі". Так називають позови, подані в 2013-му і 2014 році в арбітражні суди під егідою Постійного третейського суду в Гаазі трьома пов'язаними один з одним компаніями - Luxtona, Financial Performance Holdings і Yukos Capital. Загальна сума їхніх вимог у справах, що стосуються ліквідації ЮКОСу, становить близько $15 млрд.

Проміжне рішення за позовом Luxtona було прийнято в березні 2017 року. Суд тоді виніс ухвалу на користь компанії з питання юрисдикції позову і відхилив заперечення Росії, однак це не гарантує перемоги Luxtona під час розгляду позову по суті, зазначає РБК. Москва в квітні подала клопотання про скасування проміжного рішення суду.

Судовий захист Росії за позовами колишніх акціонерів ЮКОСу координує АНО "Міжнародний центр правового захисту" (МЦПЗ). В організації вважають, що позивачі в рамках справ "другої хвилі" діють в інтересах "російських олігархів", що контролювали ЮКОС, пише РБК.

За даними кіпрського реєстру юридичних осіб, Luxtona Limited на момент ліквідації в лютому 2016 року належала офшору Yukos Hydrocarbons Investment Limited, зареєстрованому на Британських Віргінських островах, а той належить голландському трасту Stichting Administratiekantoor Financial Performance Holding (SAFPH). Це один із двох фондів, "в яких колишні менеджери ЮКОСу сховали зарубіжні активи компанії в ході її банкрутства в середині 2000-х", зазначає РБК.

Очолював Luxtona колишній топ-менеджер ЮКОСу, американець Девід Годфрі. Отримати його коментарі РБК не вдалося.

Справу про податкові порушення проти компанії ЮКОС було порушено в 2003 році. Після цього було запущено банкрутство компанії, а її майно продано на аукціонах. Основну частину активів отримала держкомпанія "Роснефть".

Нагадаємо, в травні суд у Нідерландах встановив, що РФ свідомо довела ЮКОС до банкрутства.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram