ГоловнаСвіт

Заражені інсектицидом яйця виявлено в 45 країнах світу

"Яєчний скандал" наразі не зачепив лише двох держав ЄС - Хорватії і Литви.

Заражені інсектицидом яйця виявлено в 45 країнах світу
Фото: http://glendeven.blogspot.com

Сліди фіпронілу в курячих яйцях виявлені в 45 країнах по всьому світу, зокрема - в більшості країн Європейського союзу. Про це йдеться в повідомленні Єврокомісії, поширеному в понеділок, 5 вересня, передає Німецька хвиля.

"Яєчний скандал" наразі не зачепив лише двох держав ЄС - Хорватії і Литви. Заражені пестицидом яйця були знайдені також у Канаді та ще 18 державах в Азії, Африці й на Близькому Сході.

Міністри сільського господарства країн-членів ЄС на зустрічі в Талліні 5 вересня обговорили наслідки скандалу й заходи запобігання розповсюдженню забрудненої продукції. Після того, як у курячих яйцях у країнах Євросоюзу було виявлено фіпроніл, сотні ферм були закриті, проведено масовий забій птиці, тонни яєць і продуктів, що їх містять, вилучено з продажу та знищено.

Натепер на європейських фермах посилено перевірки якості продукції. Так, Франція вже зняла з продажу мафіни, брауні й макаронні вироби, оскільки в їх складі були забруднені пестицидом курячі яйця, і поінформувала про це споживачів. Міністерство сільського господарства Німеччини заявило, що у ФРН також було відкликано "низку продуктів", що містять заражені фепронілом яйця.

У серпні в Єврокомісії закликали до зустрічі Ради Євросоюзу на рівні міністрів сільського господарства, щоб обговорити наслідки скандалу із зараженням курячих яєць фіпронілом.

Як відомо, фіпроніл виявили в яйцях, які продавалися в супермаркетах по всій Європі і які поставлялися з Нідерландів.

Нідерланди - найбільший постачальник курячих яєць у світі. Ймовірне зараження відбулося внаслідок обробки курей від вошей препаратом Dega 16, у складі якого містився небезпечний для людей фіпроніл. Його використовують у ветеринарії, але в ЄС його заборонили до використання на тварин, яких вирощують для споживання людьми.

У людей фіпроніл спричиняє проблеми з нирками, печінкою і щитоподібною залозою.

Слідчі вважають, що препарат поставлявся компанією Chickfriend, яку нідерландські фермери наймали для обробки тварин від шкідників. Як у нідерландської компанії виявився цей препарат - наразі невідомо.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram