ГоловнаСвіт

Узбекистан різко девальвував національну валюту

Курс зріс з 4200 до 8100 сум за долар США.

Узбекистан різко девальвував національну валюту
Фото: vestifinance.ru

Центральний банк Узбекистану різко девальвував курс національної валюти. З 5 вересня офіційний курс у цій країні встановлений на рівні 8100 сум за один долар США. Про це повідомляють на сайті ЦБ Узбекистану.

Минулого тижня вартість одного долара за офіційним курсом становила 4210,35 сум, при тому що на чорному ринку давали близько 7700 сум за долар.

Девальвація проводиться в рамках валютної реформи, яка була підписана президентом Узбекистану Шавкатом Мірзієєвим 2 вересня.

Як зазначалося в указі Мірзієєва, надмірне адміністративне регулювання в сфері валютного обігу створило малоефективну систему пільг і преференцій для окремих галузей і підприємств і стало гальмуючим фактором для залучення інвестицій.

Згідно з указом, з 5 вересня юридичні та фізичні особи в Узбекистані зможуть вільно купувати і продавати іноземну валюту за ринковим курсом.

Для громадян кошти зараховуватимуться на платіжні карти для використання за кордоном. Гроші з рахунків зможуть знімати індивідуальні підприємці-імпортери.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram