ГоловнаСвіт

У США програми "Лабораторії Касперського" назвали загрозою для безпеки

Американський сенатор нагадала про зв'язки компанії Касперського з ФСБ.

У США програми "Лабораторії Касперського" назвали загрозою для безпеки
Джин Шахин
Фото: EPA/UPG

Сенатор від штату Нью-Гемпшир Джин Шахін (Jeanne Shaheen) назвала продукти "Лабораторії Касперського" "загрозою для національної безпеки США".

Про це вона написала в статті для The New York Times. Шахін пише, що коли користувач встановлює програму компанії на свій комп'ютер, вона отримує "повний доступ до кожного куточка мережі", включаючи додатки, файли і електронне листування.

"А оскільки сервери Касперського розташовані в Росії, дражливі дані США постійно проходять через ворожу країну. Згідно з російськими законами і в результаті сертифікації "Лабораторії Касперського" в ФСБ компанія зобов'язана допомагати спецслужбі в її діях", - пише Шахін.

Вона зазначає, що російські закони зобов'язують такі фірми, як "Лабораторія Касперського", встановлювати "системи перехоплення комунікацій, які дозволяють ФСБ стежити за передачею всіх даних компанії".

Сенатор додає, що "Кремль втрутився в наші президентські вибори" і "веде кібервійну проти наших союзників по НАТО", а федеральні структури в США "несвідомо запрошують цю загрозу в свої мережі".

Наприкінці серпня координатор Білого дому з кібербезпеки Роб Джойс заявив в ефірі CBS News, що використовувати продукти "Лабораторії Касперського" може бути небезпечно.

Раніше США виключили "Лабораторію Касперського" з числа постачальників ПЗ для держорганів. У червні комітет Сенату з питань збройних сил схвалив законопроект, що забороняє їх застосування в Міноборони США. Шахін пише, що доповнить цей законопроект, розширивши його дію на всі федеральні структури.

Раніше повідомляли про допит співробітників фірми в США агентами ФБР у справі про передбачуваний вплив Росії на президентські вибори.

У "Лабораторії Касперського" твердження про зв'язки з російськими розвідувальними службами спростовують. Голова компанії Євген Касперський запропонував надати Вашингтону вихідний код своїх програм.

Нагадаємо, в липні Bloomberg повідомив про секретний проект "Лабораторії Касперського" і ФСБ.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram