ГоловнаСвіт

У Росії закрили справу проти співзасновника фонду Hermitage Capital

Браудера звинувачували в незаконній купівлі акцій "Газпрому".

У Росії закрили справу проти співзасновника фонду Hermitage Capital
Фото: kasparov.ru

Справу стосовно засновника фонду Hermitage Capital Вільяма Браудера про незаконну купівлю акцій "Газпрому" припинено через відсутність складу злочину.

Про це повідомляє "Интерфакс" з посиланням на джерело, знайоме з ситуацією.

"Кримінальну справу в частині покупки акцій "Газпрому" припинено за відсутністю складу злочину", - сказало джерело агентства.

У липні 2016 року слідчий департамент МВС Росії завершив розслідування кримінальної справи стосовно колишнього конкурсного керуючого компанії "Далекий степ" Олександра Долженка. Його звинуватили в змові з Браудером, який раніше був гендиректором "Далекого степу".

За версією слідства, Долженко надав Браудеру сприяння у виведенні за кордон 37,5 млн акцій "Газпрому". Майже три мільярди рублів, виручені за акції, під виглядом виплати дивідендів були переведені на рахунки підконтрольних Браудеру кіпрських офшорних компаній Cerasus Investment Ltd і Apricus Investment Ltd.

Податкова служба, яка виступила потерпілою у справі про незаконну купівлю акцій "Газпрому", в липні 2017 року подала позов проти Браудера і його ділового партнера Івана Черкасова. Браудера також звинуватили в організації ухилення від сплати податків, навмисному банкрутстві та замаху на невиконання обов'язків податкового агента.

У Росії Браудера також звинувачують в ухиленні від сплати податків за схемою, розробленою юристом Сергієм Магнітським. У 2013 році його заочно засудили до дев'яти років колонії. Магнітський помер у СІЗО в 2009 році за нез'ясованих обставин. Офіційна причина смерті - гостра серцево-судинна недостатність. Його колишні колеги й адвокати неодноразово заявляли, що перед смертю Магнітського побили і залишили без належної медичної допомоги.

Нагадаємо, в червні 2015 року Франція заморозила мільйони євро у справі Магнітського.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram