ГоловнаСвіт

У МЗС Польщі назвали можливу суму військових репарацій від Німеччини

Польський уряд готує свою позицію на переговори з Берліном з приводу репарацій.

У МЗС Польщі назвали можливу суму військових репарацій від Німеччини
Ващиковски
Фото: static.prsa.pl

Голова МЗС Польщі Вітольд Ващиковський заявив, що Польща повинна ретельно проаналізувати і вийти з ініціативою щодо сплати Німеччиною, а також, можливо, і Росією репарацій за збитки, завданих країні у XX cтолітті.

З такою заявою він виступив в ефірі радіо RMF.FM.

"Ми повинні серйозно поговорити з німцями і разом подумати, як вийти із цієї ситуації (сплати репарацій). Як оцінити факт, що на польсько-німецькі відносини падає тінь німецької агресії 1939 року й невирішені після війни питання", - сказав Ващиковський.

За його словами, польський уряд готує свою позицію на переговори з Берліном із цього приводу.

Голова зовнішньополітичного відомства зазначив, що сума репарацій, яку Варшава може зажадати від Берліна, може становити понад мільярд доларів.

Щодо репарацій від Росії, яка є правонаступницею СРСР, то Ващиковський зазначив, що справа є "неоднозначною" і вона також ще не вирішена.

"Протягом багатьох років справа не була однозначно вирішена юридично, у зв'язку з чим це вимагає серйозного аналізу, обмірковування і рішення, яке виходить за рамки повноважень міністра закордонних справ", - констатував голова МЗС Польщі.

У цей час у Польщі триває широка дискусія з приводу можливого вимагання репарацій від Німеччини. За словами прес-секретаря уряду Рафала Бохенека, ще немає офіційної позиції з цього питання.

У серпні прем'єр-міністр Польщі Беата Шидло заявила, що Польща має право вимагати від Німеччини репарації за збитки, завдані під час Другої світової війни.

У 1953 році комуністична Польща визнала, що Німеччина виконала всі свої зобов'язання щодо РП і вирішила відмовитися від сплати Німеччиною репарацій. У 2004 році уряд Польщі підтвердив це рішення. Однак у серпні 2017 року депутат владної коаліції Аркадіуш Мулярчик звернувся до аналітичного бюро Сейму Польщі з питанням про те, чи може РП зараз вимагати від Німеччини сплати репарацій. Тоді ж міністр оборони Польщі Антоній Мацеревич заявив, що Німеччина повинна виплатити Польщі військові репарації.

Нагадаємо, що 2 вересня в Польщі заявили про необхідність вимагати військові репарації від Росії.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram