ГоловнаСвіт

Північна Корея оголосила про випробування водневої бомби

На території КНДР зафіксували землетрус на глибині "нуль кілометрів".

Північна Корея сьогодні вночі випробувала водневу бомбу, яка може бути встановлена на балістичну ракету. Про це заявили на місцевому телебаченні, повідомляє південнокорейське агентство Yonhap.

За кілька годин до цього північнокорейське інформагентство ЦТАК повідомило, що вченим КНДР нібито вдалося створити водневу бомбу, і виклало фотографію, на якій пристрій показують лідеру країни Кім Чен Ину.

Фото: EPA/UPG

У повідомленні агентства говорилося, що потужність боєголовки може досягати сотень кілотонн у тротиловому еквіваленті, а всі компоненти для її виробництва робляться в КНДР, що дозволить країні створити стільки ядерної зброї, скільки вона захоче.

Незабаром після цього сейсмологи зафіксували на території КНДР землетрус, осередок якого був на поверхні землі. За різними даними, магнітуда становила від 5,6 до 6,3, але всі сейсмологічні служби погоджуються з тим, що землетрус міг мати штучний характер, пише BBC. Сейсмічні служби США, Китаю і Південної Кореї відзначають, що осередок землетрусу був на глибині "нуль кілометрів", тобто на поверхні, чого при природних землетрусах не буває. У зв'язку з тим те, що трапилося, кваліфіковано як вибух.

Землетрус стався в повіті Кільджу, в якому розташовано ядерний полігон Пунгері. Всі попередні ядерні випробування КНДР проводила саме там.

Вперше КНДР повідомила про проведення ядерного випробування в 2006 році. Тоді багато експертів сумнівалися в тому, що вибух дійсно був ядерним, оскільки його потужність була відносно мала. Однак провідні країни світу коментували те, що трапилося, саме як ядерне випробування - і засудили його проведення. З того часу КНДР провела ще чотири ядерних випробування, і всі вони ставали об'єктом критики з боку світової спільноти. Також стосовно Пхеньяну введено низку санкцій. Якщо причиною нинішнього землетрусу дійсно виявляться ядерні випробування - офіційно вони стануть для КНДР шостими.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram