ГоловнаСвіт

У Польщі заявили про необхідність вимагати військові репарації від Росії

У країні триває дискусія з приводу можливого вимагання репарацій від Німеччини.

У Польщі заявили про необхідність вимагати військові репарації від Росії

Члени польської партії "Право і справедливість" віце-міністр юстиції Патрік Якій і депутат Сейму Ян Мосінський заявили, що Польща має право вимагати від Росії репарації за збитки згідно з Ризьким договором.

Про це повідомляє Радіо Польща.

Під час прес-конференції Мосінський нагадав, що 1921 року Українська РСР і Польща підписали Ризький договір, який передбачав виплату Польщі 30 мільйонів рублів золотом. Мосінський підкреслив, що ці гроші ніколи не були виплачені. На його думку, Росія, "спадкоємиця СРСР", повинна задуматися над деталями Ризького договору.

"Росіяни теж повинні відповісти за те, що вони зробили Польщі", - заявив заступник міністра юстиції Польщі Патрік Якій.

У Польщі триває широка дискусія з приводу можливого вимагання репарацій від Німеччини. За словами прес-секретаря уряду Рафала Бохенека, ще немає офіційної позиції з цього питання.

У серпні прем'єр-міністр Польщі Беата Шидло заявила, що Польща має право вимагати від Німеччини репарації за збитки, завдані під час Другої світової війни.

У 1953 році комуністична Польща визнала, що Німеччина виконала всі свої зобов'язання щодо РП і вирішила відмовитися від сплати Німеччиною репарацій. У 2004 році уряд Польщі підтвердив це рішення. Однак у серпні 2017 року депутат владної коаліції Аркадіуш Мулярчик звернувся до аналітичного бюро Сейму Польщі з питанням про те, чи може РП зараз вимагати від Німеччини сплати репарацій. Тоді ж міністр оборони Польщі Антоній Мацеревич заявив, що Німеччина повинна виплатити Польщі військові репарації.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram