ГоловнаСвіт

Лауреати Нобелівської премії назвали найбільші загрози для науки і людства

Учені, крім іншого, стурбовані популізмом і політичною поляризацією суспільства.

Лауреати Нобелівської премії назвали найбільші загрози для науки і людства
земной шар
Фото: EPA/UPG

Зростання населення Землі і його вплив на довкілля становлять найбільшу загрозу для людства.

Про це заявила третина опитаних виданням Times Higher Education (THE) лауреатів Нобелівської премії.

THE опитало близько 50 нобелівських лауреатів у галузі науки, медицини та економіки. Вони висловили свою думку про низку запитань - від фінансування університетів до найбільших загроз для людства.

34% опитаних назвали зростання населення і деградацію довкілля найбільшою загрозою для людства. Практично чверть нобелівських лауреатів також турбує загроза ядерної війни. Крім того, їхнє побоювання викликає зростання інфекційних захворювань і стійкість вірусів до ліків.

Нобелівським лауреатам також поставили запитання про те, яку загрозу для науки становить популізм і політична поляризація суспільства. 40% опитаних назвали цю загрозу величезною, 30% - серйозною, ще 25% - помірною.

Багато лауреатів відзначили, що їх тривожить бажання деяких політиків-популістів ігнорувати докази, надані науковою спільнотою.

"Сьогодні факти ставляться під сумніви багатьма людьми, які воліють вірити чуткам, а не усталеним науковим даним", - сказав лауреат Нобелівської премії з хімії Жан-П'єр Соваж. Інший нобелівський лауреат у галузі хімії Пітер Агре стурбований манерою президента США Дональда Трампа "хизуватися своїм невіглаством" для того, щоб домогтися прихильності аудиторії, яка відкидає думку вчених і академічних експертів.

Кілька інших лауреатів також висловили занепокоєння з приводу того, що нинішній політичний клімат може призвести до "антиінтелектуалізму", результатом якого може стати скорочення фінансування науки в найближчій перспективі.

Нагадаємо, що в липні засновник Tesla і SpaceX Ілон Маск назвав штучний інтелект "найбільшою загрозою" для людства. На його думку, автомобільні аварії, авіакатастрофи, неякісні продукти чи ліки не становлять фундаментальної загрози. Він зазначив, що надмірний розвиток у сфері штучного інтелекту може загрожувати людям безробіттям і нестабільністю в соціальній сфері.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram