ГоловнаСвіт

Росія утилізує атомний криголам "Радянський Союз" через санкції

Криголам міг би бути затребуваний під шельфові проекти, але залишився "без роботи".

Росія утилізує атомний криголам "Радянський Союз" через санкції
Ледокол "Советский Союз"
Фото: yarodom.livejournal.com

Влада Росії вирішила утилізувати російський атомний криголам "Радянський Союз". Його не відновлюватимуть, хоча раніше були плани використовувати його в проектах освоєння Арктики або задіяти в інтересах Збройних Сил Росії.

Про це розповів РИА Новости генеральний директор підприємства Росатомфлот В'ячеслав Рукша.

За його словами, офіційний наказ уже підписано. Рукша заявив, що криголам міг бути затребуваний під шельфові проекти, але через західні санкції проти спільного проекту "Роснафти" і американської ExxonMobil на шельфі Карського моря він залишився "без роботи".

Генеральний директор компанії повідомив, що криголам надлишковий за потужністю, його використання для потреб ЗС РФ недоцільно з економічного погляду.

РИА Новости зазначає, що "Радянський Союз" ввели в експлуатацію 1989 року. Це унікальний проект, оскільки його оперативно можна переобладнати в бойовий крейсер. У 2002 році його енергетичну установку вперше використовували для електропостачання берегових об'єктів. Експеримент пройшов успішно, але був визнаний невигідним. 2004 року він був одним із трьох криголамів, що брали участь у дослідженнях впливу глобального потепління в Арктиці.

Через зниження робіт в Арктиці криголам вивели з експлуатації. 2014 року керівництво державної корпорації "Росатом" вирішило відновити атомохід до 2018 року для нових російських проектів в Арктиці. Передбачалося, що після цього "Радянський Союз" зможе прослужити ще 20 років.

Нагадаємо, що у квітні влада США відмовила ExxonMobil у співпраці з "Роснафтою", оминаючи санкції. У липні США оштрафували ExxonMobil за угоди з "Роснафтою".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram