ГоловнаСвіт

Польща вимагає від Росії доступу до місця Смоленської катастрофи

Заступник голови МЗС Польщі вручив ноту протесту послові РФ.

Польща вимагає від Росії доступу до місця Смоленської катастрофи
Авиакатастрофа под Смоленском
Фото: EPA/UPG

Заступник голови МЗС Польщі Бартош Ціхоцький вручив послу Росії в Польщі Сергію Андрєєву ноту протесту через обмеження доступу до місця Смоленської авіакатастрофи.

Про це йдеться в заяві МЗС Польщі.

"Під час сьогоднішньої зустрічі заступник голови МЗС Бартош Ціхоцький вручив послу Російської Федерації Сергію Андрєєву дипломатичну ноту і висловив серйозне занепокоєння польської сторони у зв'язку з труднощами в доступі до місця катастрофи урядового Ту-154М 10 квітня 2010 року під Смоленськом", - повідомляють на сайті польського відомства.

Зазначають, що під час зустрічі з російським послом заступник голови МЗС Польщі підкреслив, що побудувати пам'ятник на місці катастрофи обидві сторони зобов'язалися ще 2010 року на рівні міністрів культури двох країн, тоді ж було ініційовано міжнародний конкурс на проект майбутнього пам'ятника.

"Польська сторона вважає взяті зобов'язання діючими й очікує, що російська сторона не вчинить жодних дій, які будь-яким чином могли б ускладнити вільний і безперешкодний доступ до місця катастрофи Ту-154 і які ображали б особливий характер цього місця як зараз, так і в майбутньому", - підкреслює МЗС Польщі.

Під час зустрічі Ціхоцький наголосив на готовності повернутися до розмови про план будівництва пам'ятника жертвам катастрофи.

Заступник голови МЗС Польщі також підкреслив, що у світлі накопичення взаємних непорозумінь необхідний двосторонній діалог на відповідному рівні з метою вирішення цих проблем.

10 квітня 2010 року недалеко від військового аеродрому під Смоленськом розбився літак Ту-154М з президентом Польщі Лехом Качинським і польськими високопосадовцями. Тоді загинули 96 осіб. У квітні 2017 року в Польщі заявили, що літак Качинського почав розпадатися ще в повітрі.

У серпні в Польщі заявили, що пошкодження крила літака Качинського мають ознаки вибуху.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram