ГоловнаСвіт

У Х'юстоні через ураган "Гарві" ввели надзвичайний стан

Повідомляють про п'ятьох загиблих.

У Х'юстоні через ураган "Гарві" ввели надзвичайний стан
Последствия урагана в Хьюстоне
Фото: CNN.com

В американському місті Х'юстоні, штат Техас, через тропічний шторм "Гарві" і спричинену ним повінь, введено надзвичайний стан, близько двох тисяч людей евакуйовано.

Про це повідомляє ВВС із посиланням на дані Національної метеорологічної служби США.

Синоптики заявляють про "безпрецедентні" погодні умови. Національна метеорологічна служба застерігає, що існує небезпека "значних повеней" у районі Х'юстона.

Крім того, повідомляють про п'ятьох загиблих. Однак поки що точно підтверджено тільки дві смерті: одна людина загинула в п'ятницю під час пожежі в будинку в окрузі Арканзас, ще одна жінка загинула в Х'юстоні у своєму автомобілі.

Губернатор Грег Еббот оприлюднив офіційне повідомлення про стихійне лихо в 19 округах, зазначивши, що зливи тривають у містах Х'юстон, Вікторія і Корпус-Крісті. Зокрема, в Х'юстоні і Корпус-Крісті вже випали 50 см опадів і ще можуть випасти до 40 см. У деяких районах у неділю вранці дощі випадали зі швидкістю від 10 до 15 см на годину.

"Багато струмків, річок і заплав вийшли з берегів і подолали колишній рекордний рівень", - заявили синоптики.

У Х'юстоні практично паралізовано роботу транспорту, проте пересування містом повністю не припинено. Жителям радять переміститися в ті райони міста, які розташовані на височині.

Мер Х'юстона Сильвестр Тернер закликав городян не дзвонити по телефону в службу порятунку, якщо ситуація не загрожує їхньому життю. "Не виїжджайте на дорогу, не думайте, що шторм закінчився", - сказав він.

Чиновники в окрузі Гарріс попросили людей, які мають човни, допомогти в рятувальній операції.

Аеропорт "Х'юстон Буш" припинив усі комерційні рейси до повідомлення. Ще один місцевий аеропорт - "Гоббі" - також закрито, його злітно-посадкові смуги повністю затоплено.

Загалом у Техасі через стихію закрили 250 доріг і магістралей.

Президент США Дональд Трамп у вівторок, 29 серпня, планує відвідати Техас, щоб ознайомитися з масштабами стихійного лиха. За його словами, він приїде, коли це буде можливо, щоб не перешкоджати роботі рятувальних служб.

Зазначають, що удару стихії такої сили США не знали з 2004 року, коли внаслідок урагану "Чарлі" загинули 15 людей. Його збитки тоді оцінили в $16 млрд.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram