ГоловнаСвіт

КНДР знову запустила ракети

Снаряди не загрожували Гуаму.

КНДР знову запустила ракети
Архив
Фото: EPA/UPG

Північна Корея запустила три балістичні ракети малої дальності, які впали в Японське море.

Запуск ракет здійснено зі східного узбережжя КНДР з провінції Канвондо, пише Би-би-си.

Тихоокеанське командування збройних сил США заявило, що друга ракета, швидше за все, вибухнула відразу після старту, а дві інших вийшли з ладу вже в польоті. Ракети не могли представляти загрози для авіабази ВПС США на острові Гуам, ударом поруч з якою раніше погрожував Пхеньян, запевнили американські військові.

Запуск ракет здійснено після обміну жорсткими заявами між Пхеньяном і Вашингтоном, який пізніше пом'якшено менш войовничою риторикою.

На початку серпня президент США Дональд Трамп пообіцяв обрушити на КНДР "вогонь і лють" США, якщо Північна Корея не припинить загрожувати Америці. Тоді ж Пхеньян заявив, що вивчає можливість ракетного удару по військових об'єктах США на острові Гуам.

Пізніше КНДР повторила загрозу запустити ракети середньої дальності по Гуам, де розташована американська авіабаза. У Пхеньяні тоді заявили, що в якості "попередження" США розробляють план пуску чотирьох балістичних ракет середньої дальності "Хвасон-12", які повинні пролетіти над Японією і впасти за 30-40 км від бази на Гуамі.

Загрози лунали на тлі повідомлень про те, що КНДР зробила ядерну боєголовку, яку можна встановити на наявні у Північній Кореї ракети.

Пізніше Пхеньян пом'якшив риторику, заявивши, що буде вживати заходів тільки у відповідь на дії США, які в КНДР називають провокаційними. 15 серпня північнокорейський лідер Кім Чен Ин заявив, що готовий почекати з ударом, якщо США змінять свою політику. Трамп, в свою чергу, сказав, що Кім Чен Ин почав прислухатися до попереджень Вашингтона.

У понеділок, 21 серпня, США і Південна Корея почали спільні військові навчання, в яких беруть участь тисячі військових і які викликають особливий гнів Пхеньяна. Після їх початку військові КНДР пригрозили "безжалісною відплатою" за те, що їхні опоненти не прислухалися до попереджень Пхеньяна.

Останній раз запуск міжконтинентальної балістичної ракети "Хвасон-14" здійснено 28 липня. Цей запуск став 14-м в серії випробувань, проведених у 2017 році всупереч резолюції ООН.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram