ГоловнаСвіт

Офіцерів ФСБ запідозрили в передачі США даних про російських хакерів

Досі було відомо, що колишніх співробітників ЦІБ ФСБ звинувачували в державній зраді.

Офіцерів ФСБ запідозрили в передачі США даних про російських хакерів
Сергей Михайлов
Фото: tjournal.ru

Співробітників Центру інформаційної безпеки (ЦІБ) ФСБ, заарештованих за держзраду, підозрюють у передачі американській розвідці імен російських хакерів. Як повідомляє телеканал "Дождь" із посиланням на джерела у ФСБ, саме за їхньою наводкою затримали сина депутата Держдуми Романа Селезньова на Мальдівах й інших гаданих кіберзлочинців по всьому світу.

Телеканалу стало відомо, в чому підозрюють заарештованих у грудні минулого року заступника керівника Центру інформаційної безпеки ФСБ Сергія Михайлова, оперуповноваженого ЦІБ Дмитра Докучаєва, керівника одного з відділів "Лабораторії Касперського" Руслана Стоянова і Георгія Фомченкова, якого агентство Рейтер називає колишнім співробітником ФСБ.

Досі повідомляли тільки те, що їм висунули звинувачення в державній зраді (стаття 275 КК), але суті звинувачення не розкривали. Два співрозмовники "Дождя", близькі до ФСБ, і представник великої компанії з кібербезпеки стверджують, що вони передавали американським розвідкам імена російських хакерів, яких потім затримували по всьому світу.

Саме в результаті обробки інформації, отриманої від "групи Михайлова", як випливає зі слів співрозмовників телеканалу, відбувся гучний арешт у 2014 році на Мальдівах Романа Селезньова - сина депутата Держдуми від ЛДПР Валерія Селезньова. Зараз Селезньова визнали у США винуватим у кібершахрайстві на суму $170 млн і засудили до 27 років ув'язнення.

Одним зі свідків звинувачення у "справі Михайлова" став власник компанії Chronopay Павло Врублевський, якого 2013 року засудили в Росії до 2,5 року позбавлення волі за організацію Ddos-атак. Це "Дождю" розповіло джерело в оточенні Стоянова і підтвердив сам Врублевський.

У лютому агентство Рейтер писало, що у своїх свідченнях Врублевський звинувачував Михайлова і компанію в тому, що вони передали американським спецслужбам через закордонні компанії відомості про бізнес Врублевського. Джерело "Дождя", близьке до ФСБ, вважає, що Михайлов скоїв зраду задля зиску. За версією співрозмовника телеканалу в кіберспільноті, це було радше негласне партнерство російських спецслужб з американськими колегами: російських хакерів, які живуть за кордоном і атакують зарубіжні компанії, легше було притягнути до відповідальності у США.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram