ГоловнаСвіт

Мирні жителі масово втікають з іракського міста Талль-Афара, - ООН

Сім'ям доводиться йти у страшну спеку по 10-20 годин, щоб дістатися до пунктів збору.

Мирні жителі масово втікають з іракського міста Талль-Афара, - ООН
Иракская армия
Фото: EPA/UPG

Понад 30 тис. мирних громадян покинули іракський Талль-Афар, де сили безпеки Іраку проводять операцію зі звільнення міста від бойовиків терористичного угруповання "Ісламська держава"(ІДІЛ).

Про це повідомляє Центр новин ООН.

Гуманітарний координатор ООН в Іраку Ліз Гранде попередила, що мешканці йтимуть ще довго. Сім'ям доводиться йти у страшну спеку по 10-20 годин, щоб дістатися до пунктів збору. За словами Гранде, прибулі люди виснажені і зневоднені.

В ООН не знають точно, скільки мирних громадян ще залишилося в Талль-Афарі, але готуються прийняти протягом найближчих тижнів кілька тисяч. За повідомленнями, в самому місті закінчуються продовольство і вода.

Гранде закликала воюючі сторони зробити все, щоб уникнути жертв серед цивільного населення.

Зазначають, що уряд разом з гуманітарними організаціями надає підтримку тим, хто дістався до центрів збору, пунктів надання надзвичайної допомоги і таборів. Однак фінансування гуманітарних операцій відстає від потреб. На сьогодні отримано лише 50% коштів, передбачених гуманітарним планом для Іраку.

"Гуманітарним організаціям терміново потрібні додаткові ресурси, - наголосила Ліз Гранде. - Якщо ми не отримаємо фінансової підтримки, ми просто не зможемо надати допомогу тим, хто гостро її потребує. Мирні жителі Талль-Афара вже і так настраждалися. Їм терміново потрібна допомога".

Напередодні армія Іраку розпочала наступальну операцію на останнє велике місто в країні Талль-Афар, зайняте джихадистами.

Як повідомляли наприкінці липня, в Іраку залишилося близько 7000 ісламістів.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram