ГоловнаСвіт

Меркель допустила жорсткішу політику Німеччини щодо Туреччини

Відносини між ФРН і Туреччиною погіршують й далі.

Меркель допустила жорсткішу політику Німеччини щодо Туреччини
Меркель
Фото: EPA/UPG

Канцлер Німеччини Ангела Меркель допускає жорсткішу політику своєї країни щодо Туреччини.

Про це вона заявила, відповідаючи на запитання виборців у передачі "Deutschland fragt nach!" на телеканалі RTL.

"Ми вже істотно змінили нашу турецьку політику... Ми дуже жорстко відреагували... І ми повинні постійно мати запасні варіанти", - сказала Меркель.

Канцлер також розкритикувала заклик президента Туреччини Реджепа Таїпа Ердогана бойкотувати на німецьких парламентських виборах низку політичних партій, у тому числі і її Християнсько-демократичний союз. "Абсолютно неможливо, щоб президент Туреччини закликав громадян Німеччини, навіть турецького походження, не голосувати", - підкреслила голова німецького уряду.

Меркель також радісно відгукнулася про те, що поліція Іспанії на прохання Берліна відпустила затриманого напередодні в Гранаді німецького громадянина, письменника з турецьким корінням Догана Аханлі. "Такого бути не може - не можна використовувати задля своїх корисливих цілей міжнародні організації, як от Інтерпол", - сказала вона, маючи на увазі, що Аханлі заарештували з подачі Анкари. У Німеччині переконані, що письменника переслідують виключно з політичних мотивів.

Справа Аханлі стала черговим фактом в історії погіршення відносин між Анкарою і Берліном. Після півтора року доволі м'якого реагування місяць тому, після арешту в Туреччині 10 правозахисників організації Amnesty International, серед яких виявився німецький активіст Петер Штойдтнер, Німеччина посилила свою політику щодо Туреччини, закликавши німецький бізнес не поспішати інвестувати у країну на Босфорі, а громадян - утриматися від поїздок туди. Також ФРН займає жорстку позицію в питанні переговорів про членство Туреччини в ЄС, хоча воліє "залишати двері для переговорів відчиненими".

Напередодні Ердоган розкритикував голову МЗС ФРН, заявивши, що Туреччині не важливо, чи буде Німеччина тримати двері відчиненими, Туреччина має достатньо дверей.

Нагадаємо, що минулого тижня Туреччина зажадала від Німеччини видати одного з керівників путчу.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram