ГоловнаСвіт

Ассанж відмовився викладати в Мережу документи, пов'язані з урядом Росії

Дані містили подробиці російського військового і розвідувального втручання в Україні.

Ассанж відмовився викладати в Мережу документи, пов'язані з урядом Росії
Ассанж

Влітку 2016 року, коли сайт WikiLeaks публікував документи Демократичної партії США, ймовірно, отримані від підконтрольних Кремлю російських хакерів, засновник сайту Джуліан Ассанж відмовився від великого обсягу документів, пов'язаних з урядом Росії.

Про це пише Foreign Policy.

"WikiLeaks відмовився опублікувати величезну кількість документів - принаймні 68 гігабайтів даних, що надійшли від джерела в Міністерстві внутрішніх справ Росії", - йдеться в повідомленні.

Зазначають, що 2014 року ВВС й інші медіа повідомляли про ці дані, що містили подробиці російського військового та розвідувального втручання в Україні. Однак дані, отримані Wikileaks 2016 року, містили наполовину більше інформації, однак Ассанж відмовився їх публікувати.

Зрештою, дані про Кремль тихо опублікували в інтернеті на інших сайтах, де на них майже не звернули уваги.

У самій організації відповіли виданню, що "наскільки ми пам'ятаємо, вони (документи - ред.) уже є публічними", додавши, що WikiLeaks не приймає матеріалів, опублікованих в інших місцях.

Як пише видання, відносини WikiLeaks з Росією почалися як змагальні. У жовтні 2010 року Ассанж і WikiLeaks оголосили про величезну кількість компромату на Кремль, об'єднавшись з російським новинним сайтом для випуску. У листопаді 2010 року WikiLeaks почав випускати отримані документи, надані Челсі Меннінг, які містять інформацію про дипломатів США по всьому світу, включаючи Росію.

Ресурс співпрацював з російською "Новой газетой", проте з майже чверті мільйона файлів із посольства США в Москві було опубліковано лише кілька історій.

Тим часом, як пише видання, позиція Ассанжа щодо Росії змінювалася. Наприклад, 2012 року він провів власне шоу на фінансованій Кремлем інформаційній мережі RT, того самого року він був продюсером епізоду для Мережі, де брав інтерв'ю в опозиційних мислителів, таких як Ноан Хомський і в так званих "кіберпанків", які шифрують свої електронні повідомлення.

FP також нагадує, що питання зв'язків Ассанжа з Росією порушили минулого року, коли Daily Dot повідомила, що WikiLeaks не опублікував документів, у яких йшлося про угоду на суму €2 млрд між сирійським режимом і державним російським банком 2012 року.

Нагадаємо, напередодні Ассанж пообіцяв довести непричетність Росії до злому Демпартії США.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram