ГоловнаСвіт

Жителі Таймиру просять Путіна повернути півострову статус автономного округу

1197 з 1200 опитаних жителів Таймирського півострова підтримали ініціативу.

Жителі Таймиру просять Путіна повернути півострову статус автономного округу
Дудинка - административный центр Таймырского Долгано-Ненецкого муниципального района
Фото: alfatourspb.ru

Ініціативна група жителів півострова Таймир (Росія), які домагаються проведення референдуму про автономність території, звернулася з відкритим листом до президента РФ Володимира Путіна, уряду, парламенту та губернатора Красноярського краю Віктора Толоконського.

Ініціативна група просить ухвалити федеральний конституційний закон, що дозволяє повернути Таймиру статус автономного округу, повідомляє "Радіо Свобода"

Улітку цього року активісти тричі подавали документи до виборчої комісії про проведення референдуму. Причина, за словами активістів, у тому, що після приєднання Таймиру до Красноярського краю в середині 2000-х життя людей стало нестерпним.

"На Таймирі зараз у більшості селищ люди живуть завдяки бартеру: обмінюють продукти і речі на потрібні один одному. Тому що грошей там просто немає. Це називається - давати подачки і затикати дірки і роти, щоб народ не бунтував, - розповів Геннадій Щукін, член асоціації корінних нечисленних народів Таймиру. - У нас влада сама по собі, а люди самі по собі. Отже, якщо влада нічого вирішувати не хоче, то давайте ми самі повирішуємо, як нам жити".

"У селищах смертність зросла до 7% населення на рік. Самі селища ліквідуються - за останні роки з карти Таймиру зникло більш ніж 20 населених пунктів, на черзі ще 10. Ні доріг, ні транспорту, ні фельдшерських пунктів у селах... Після приєднання до Красноярського краю минуло 12 років, і ми залишилися без усього. Без грошей - податки нафтовиків ідуть у край, а там їх на свій розсуд ділять між районами. "Ми не проти Красноярського краю. Ми за те, щоб нам дали можливість самостійно налагоджувати своє життя", - пояснив Щукін.

Активісти двічі отримували відмови під різними приводами. Втретє районна рада депутатів розгляне документи 23-24 серпня.

Серед жителів Таймиру вже провели опитування. Питання було поставлене те саме, що і на передбачуваному референдумі: "Чи згодні ви, щоб Таймирський Долгано-Ненецький муніципальний район був реорганізований у Таймирський (Долгано-Ненецький) автономний округ з поверненням усіх видів федеральних державних послуг, які населення отримувало на території Таймирського (Долгано-Ненецького) автономного округу до входження до складу об'єднаного Красноярського краю?" З 1200 учасників опитування "за" висловилися 1197.

За словами члена ініціативної групи Стелли Кох, влада повідомила їм, що в Росії немає закону, який би дозволив Таймиру з муніципального району знову стати автономним округом. Активісти просять владу ініціювати процедуру прийняття такого закону.

Таймирський національний округ (живуть тут нганасани, енці, ненці, евенки, долгани, селькупи, віднедавна і росіяни) був утворений у 1930 році. У 1934-му саме в цьому статусі він увійшов до складу Красноярського краю. У 1978-му був перейменований в автономний округ. А в 2007-му цей статус було скасовано. За два роки до цього на Таймирі відбувся референдум про входження до складу Красноярського краю як звичайного муніципального району. По суті, це означало повну втрату Таймиром незалежності - законодавчої, фінансової, управлінської, організаційної.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram