ГоловнаСвіт

Мей пообіцяла продовжувати фінансування процесу мирного врегулювання в Північній Ірландії після Brexit

З 1998 року Північна Ірландія отримала від ЄС кілька мільярдів євро допомоги.

Мей пообіцяла продовжувати фінансування процесу мирного врегулювання в Північній Ірландії після Brexit
Тереза Мэй
Фото: EPA/UPG

Великобританія планує продовжувати фінансування процесу мирного врегулювання в Північній Ірландії після виходу з Євросоюзу.

Про це заявила британський прем'єр Тереза Мей, повідомляє агентство Рейтер

"Ми хочемо, щоб ЄС продовжував фінансування надання допомоги постраждалим під час конфлікту і міжобщинних сутичок щонайменше до закінчення дії вже запущених програм, - пояснила Мей. - Потім ми плануємо рухатися далі та вивчити питання потенційної майбутньої програми фінансування мирного процесу після того, як покинемо ЄС".

Як зазначає Рейтер, з моменту закінчення гарячої фази конфлікту в 1998 році ЄС надав Північній Ірландії допомогу в розмірі декількох мільярдів євро. Частину цієї суми надала Великобританія. Діючі зараз програми розраховані на термін до 2020 року.

У грудні 1921 року було підписано мирний договір між Великобританією та Ірландією, в результаті якого Ірландія отримала статус домініону, а в 1949-му повну незалежність. Північна Ірландія тим часом залишилася частиною Великобританії. Ірландська республіканська армія, яка домагалася об'єднання острова, припинила активні бойові дії тільки в 1990-х роках.

Як повідомляли в березні, в Північній Ірландії хочуть провести референдум про незалежність від Британії.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram