ГоловнаСвіт

ЦВК РФ назвала варіанти участі Навального у виборах президента

У ЦВК вважають, що реєстрація Навального на виборах буде "вкрай невигідна" для самого політика.

ЦВК РФ назвала варіанти участі Навального у виборах президента
Навальный
Фото: EPA/UPG

Опозиційний політик Олексій Навальний зможе зареєструватися на виборах президента Росії, якщо з нього знімуть судимість або змінять законодавство.

Про це заявила голова Центральної виборчої комісії (ЦВК) РФ Елла Памфілова, повідомляє РБК

За словами Памфілової, Навальний зможе брати участь у виборах президента, тільки якщо трапиться "чудо". "Диво перше" відбудеться, якщо Навальний напише касаційну скаргу і йому скасують чинні вироки і знімуть судимість, зазначила Памфілова.

"Диво друге: терміново вносяться якісь зміни в федеральні закони про вибори, які дозволили б йому брати участь у виборах за наявності судимостей. Але оскільки ймовірність подібних гіпотетичних "див" мізерно мала, я не бачу способу, що дозволяє його зареєструвати", - додала голова ЦВК.

Навальний не веде кампанію з виборів президента, сказала Памфілова. Вона зазначила, що "дивується", коли чує розмови про те, що "якщо вивести побільше народу на вулицю, то під тиском мас його зареєструють". "Як і хто це буде робити! Вже точно не я", - додала вона.

Навіть якщо Навального зареєструють на вибори 2018 року, вважає Памфілова, ця реєстрація буде "вкрай невигідна" для самого політика і для тих, хто "підводить під нього серйозні ресурси". За її словами, вони націлені на участь Навального у виборах 2024 року.

Адвокат Навального Вадим Кобзєв сказав, що захист політика поки що не підготував касаційну скаргу у "справі Кіровлісу". Адвокати Ольга Михайлова і Карина Москаленко у грудні подали скаргу в Комітет міністрів Ради Європи за невиконання рішення ЄСПЛ у цій справі. Раніше ЄСПЛ вимагав розглянути питання про політичне переслідування політика через його антикорупційні розслідування.

У середині червня Памфілова говорила, що в Навального немає шансів бути зареєстрованим на виборах президента Росії. Тоді голова ЦВК називала причиною судимість політика. Вона не відкидала, що він може бути зареєстрований за умови, що "раптом станеться якесь диво і він напише касаційну скаргу".

Наприкінці минулого року Навальний заявив, що має намір узяти участь у виборах 2018 року. Політик відкрив штаби в різних регіонах Росії, набрав волонтерів і організував збір підписів і агітаційні акції. Поліція в багатьох містах Росії визнала агітацію незаконною. Волонтерів штабу неодноразово затримували, складали на них протоколи і викликали до суду.

У травні вирок Навальному у справі "Кіровлісу" набув чинності. Кіровський обласний суд не задовольнив скаргу політика на первинне рішення суду. Голова передвиборного штабу Навального Леонід Волков стверджував, що "президентська кампанія Навального ніяк не залежить від вироку у справі "Кіровлісу" і ніколи не залежала". За його словами, Навальний має юридичне і моральне право балотуватися.

У лютому Ленінський суд Кірова засудив Навального до п'яти років умовного позбавлення волі. Спрву "Кіровлісу" було розглянуто повторно після скасування першого вироку. Спочатку вирок скасували за рішенням ЄСПЛ, який постановив, що Навального засудили за дії, схожі на звичайне ведення бізнесу.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram