ГоловнаСвіт

Правозахисники повідомили про заочний арешт лідера білоруської опозиції

Поки що Статкевич перебуває на волі. 

Правозахисники повідомили про заочний арешт лідера білоруської опозиції
Фото: EPA/UPG

Білоруський правозахисний центр "Весна" повідомив, що опозиційного політика Миколу Статкевича заочно засудили до адміністративного арешту терміном на 15 діб. Він визнаний винним в участі в мирній акції протесту в Мінську 3 липня, що відбулася без згоди міської влади, передає Радіо Свобода.

За інформацією правозахисників, вирок суд Ленінського району Мінська виніс ще 9 серпня, але відомо про це стало лише тепер.

Згідно з повідомленням, вирок Статкевичу надіслали поштою, термін почнуть відраховувати з моменту затримання, але поки що політик перебуває на свободі.

Мітинг, про який мовиться, мав на меті публічно обговорити скасування спільних російсько-білоруських військових навчань "Захід-2017",  що повинні відбутися на території Білорусі у вересні, і виступити за звільнення політв'язнів.

Крім того, також лише тепер стало відомо, що ще 5 липня інший суд, Радянського району Мінська засудив Статкевича до штрафу на 1150 білоруських рублів (майже 13,2 тис. гривень) за участь в іншому несанкціонованому мітингу, який відбувся ще 8 травня, на так званих "Військових могилах", де демонстранти поклали квіти в пам'ять про радянських воїнів, загиблих при звільненні Мінська 1944 року.

Сам Микола Статкевич підтвердив Радіо Свобода, що знає про арешт, але продовжує перебувати на волі. За його словами, він не має наміру добровільно йти за ґрати.

Останніми місяцями Статкевич через активну участь в опозиційних і громадських акціях, непогоджених із владою, вже багато разів зазнавав адмінарештів і штрафів.

Микола Статкевич на президентських виборах 2010 року був суперником чинного президента Білорусі Олександра Лукашенка і після виборів звинуватив переобраного главу держави у фальсифікаціях. Тому його заарештували, судили, і він провів п'ять років за гратами. Після звільнення 2015 року опозиціонер заявив про намір продовжити політичну боротьбу за "нормальне життя" в Білорусі.  

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram