ГоловнаСвіт

ООН зібрала докази провини Башара Асада у військових злочинах

Росія продовжує блокувати створення трибуналу з розслідування військових злочинів у Сирії.

ООН зібрала докази провини Башара Асада у військових злочинах
Карла дель Понте
Фото: EPA/UPG

Комісія ООН з розслідування ситуації в Сирії зібрала достатньо доказів, щоб засудити президента Башара Асада за військові злочини.

Про це заявила член комісії Карла дель Понте в інтерв'ю швейцарському виданню SonntagsZeitung, передає агентство Рейтер. 

Відповідаючи на запитання видання, чи є достатньо доказів, щоб засудити Асада за військові злочини, член комісії відповіла: "Так, я переконана, що це так. Тому і ситуація так розчаровує. Підготовча робота була зроблена. Незважаючи на це немає ні прокурора, ні суду".

Комісія була створена в серпні 2011 року. Як зазначає видання, хоча ООН створює новий орган, щоб підготувати судове переслідування, однак немає ознак, що буде створюватися суд з розслідування військових злочинів або ж що буде звернення Радбезу ООН щодо цієї ситуації до Міжнародного суду ООН в Гаазі.

"Протягом шести років комісія веде розслідування. Зараз прокурор повинен продовжувати і привести військових злочинців у спеціальний суд. Але саме це блокує Росія своїм правом вето в Раді безпеки ООН", - сказала дель Понте.

Як повідомляється, дель Понте, яка раніше займалася розслідуванням військових злочинів у Руанді і колишній Югославії, минулого тижня оголосила, що йде з посади через розчарування нездатністю РБ ООН продовжити роботу комісії шляхом створення спеціального трибуналу щодо Сирії, який міг би притягувати до відповідальності за військові злочини. Вона не повідомила, коли саме йде з посади.

Відповідаючи на запитання, щодо якої із сторін комісія проводила розслідування, дель Понте відповіла: "Вони всі здійснювали військові злочини. Ми займалися усіма ними".

Громадянська війна в Сирії триває з березня 2011 року. Жертвами конфлікту, за оцінками правозахисників, стали близько 475 тис. осіб. Понад 5,1 млн сирійців стали біженцями. За останніми даними, 600 тис. біженців повернулися до Сирії в 2017-му.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram