ГоловнаСвіт

Іран поставив компоненти важкого озброєння в РФ всупереч санкціям ООН, - Die Welt

Раніше Іран і РФ підписали "попередню угоду про зміцнення військової технологічної співпраці".

Іран поставив компоненти важкого озброєння в РФ всупереч санкціям ООН, - Die Welt
Слева направо: Министр иностранных дел Ирана Мохаммад Джавад Зарив, министр иностранных дел России Сергей Лавров и министр иност
Фото: EPA/UPG

Іран поставив компоненти важкого озброєння в Росію всупереч санкціям Ради безпеки ООН.

Як пише Welt am Sonntag (недільна редакція Die Welt) з посиланням на джерела в західних спецслужбах, іранське озброєння потрапило в Росію через Сирію.

За даними видання, в червні два іранських літаки приземлилися на авіабазі Хмеймім у Сирії, де базується російська авіація. На літаках доставили компоненти важкого озброєння, для їх подальшого транспортування в Росію. Потім компоненти перевезли на вантажівках в порт Тартус на Середземному морі, розповідають співрозмовники газети. Вже звідти іранське озброєння було доставлене в Новоросійськ на російському кораблі "Спарта III".

Welt am Sonntag у своєму офіційному акаунті на "Твіттері" опублікувала фотографію, на якій, як стверджує видання, зображений іранський літак у Хмеймім. Дата, коли був зроблений знімок, не уточнюється.

Газета пише, що таким чином Росія та Іран порушили резолюцію №2231, схвалену РБ ООН у 2015 році. Вона забороняє без узгодження з радою безпеки "постачання, продаж або передачу всіх видів бойових танків, артилерійських систем великого калібру, бойових літаків, бойових вертольотів, військових кораблів, ракет або ракетних систем". Заборона також поширюється на "будівництво та ремонт" такого озброєння. Що саме Іран міг поставити Росії - не повідомляється.

За даними сервісу VesselFinder, який відстежує місце розташування судів, вантажне судно "Спарта III" вийшло з Тартуса 5 серпня. 13 серпня воно дійшло до Новоросійська.

Welt am Sonntag називає постачання озброєння через Сирію "новим контрабандним маршрутом", який може зблизити Росію та Іран. Газета зазначає, минулого тижня віце-прем'єр-міністр РФ Дмитро Рогозін повідомив, що Москва і Тегеран підписали "попередню угоду про зміцнення військової технологічної співпраці". Договір став відповіддю на введення нових санкцій з боку США, вважає видання.

Джерело ТАСС, знайоме з планами віце-прем'єра в Ірані, 5 серпня повідомило, що Рогозін в Тегерані зустрінеться з міністром оборони Ірану Хосейном Дехганом та обговорить питання, "зокрема що стосуються нових поставок російських озброєнь".

Як повідомлялося раніше сьогодні, Іран збільшив витрати на ракетну програму.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram