ГоловнаСвіт

Горбачов закликав РФ і США домовитися, "поки не пізно"

Він навів як приклад свої переговори з Рейганом.

Горбачов закликав РФ і США домовитися, "поки не пізно"
Фото: EPA/UPG

Останній лідер СРСР Михайло Горбачов закликав російське і американське керівництво зустрічатися і шукати компроміси, "поки не пізно".

Про це він заявив в інтерв'ю турецькому агентству "Анадолу", яке було опубліковане 7 серпня.

Горбачов розповів, що перед завершенням 40-річної "холодної війни" йому довелося витримати чимало лютих, зовсім не дипломатичних сутичок. За його словами, спочатку це була суцільна полеміка, що складається зі взаємних звинувачень, і йому знадобилося багато терпіння, щоб не відмовитися від спроб налагодити відносини.

Екс-президент згадав епізод першої зустрічі з президентом США Рональдом Рейганом у Женеві, коли американський лідер намагався поводитися зарозуміло. "Я йому відразу сказав: ви мені не вчитель, а я вам не учень. З одного боку, це було жорстко, а з іншого - мої слова не були образливими", - зазначив Горбачов, додавши, що вкрай важливо в суперечці не переходити на образливі зауваження і відверті образи.

За словами політика, твердості йому надавало і те, що в той момент світ перебував на межі ядерної війни, і ігнорувати цю ситуацію далі не можна було. У цій ситуації Горбачов як голова держави вважав безвідповідальним сидіти склавши руки і вирішив проявити ініціативу.

"Добре, що в цей час у Радянському Союзі прийшло до влади інше покоління, яке висунуло концепцію нового мислення - зупинити накопичення зброї, проявити ініціативу в цьому питанні. У той час накопичилося дуже багато ядерної зброї, при цьому політична ситуація була вкрай напруженою. Це створювало реальну загрозу ядерного конфлікту. Не дай Бог розв'язатися війні, і ця зброя все змела на землі", - згадує політик.

За його словами, це змусило всіх задуматися, але добре, що зав'язалася розмова, адже саме в її процесі, якою б недружньою вона була, прояснювалися позиції і відкривалися карти. "Треба завжди в найважчій ситуації знаходити можливості для зустрічей, діалогу. Після того, як було укладено дві угоди про скорочення озброєнь, після складних переговорів стався поворот у свідомості мільйонів людей, ми вийшли на новий рівень відносин", - сказав Горбачов.

"Нинішнім лідерам я б теж порадив не панікувати, не лякати один одного, а зустрічатися і домовлятися, поки не пізно", - зазначив політик.

Нагадаємо, що зараз основна загроза ядерної атаки виходить від Північної Кореї. До середини серпня корейці планують розробити план удару по американському острову Гуам.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram