ГоловнаСвіт

У Туреччині росіянина засудили до 6 років колонії за план збити американський літак (оновлено)

За версією слідства, росіянин планував використати для теракту безпілотник.

У Туреччині росіянина засудили до 6 років колонії за план збити американський літак (оновлено)
Фото: Dogan News Agency / Twitter

Суд у Туреччині засудив росіянина Рената Бакієва до 6 років і 3 місяців позбавлення волі за звинуваченням у планах збити американський військовий літак.

Про це повідомляє видання Sabah.

Напередодні видання Haberturk повідомило, що чоловіка затримали наприкінці липня. За версією слідства, він планував використати безпілотний літальний апарат, щоб збити американський військовий літак - один з тих, що базуються на турецькій авіабазі Інджирлік.

Влада Туреччини вважає, що Бакієв був членом терористичного угруповання "Ісламська держава".

Оновлено: влада РФ розшукувала Рената Бакієва як фігуранта кримінальної справи про участь у незаконних збройних формуваннях за кордоном, повідомило "Интерфаксу" джерело в російських правоохоронних органах.

"Правоохоронним органам зазначена особа відома як громадянин РФ Ренат Бакієв 1994 року народження. Він є уродженцем Татарстану", - розповів співрозмовник агентства. За його даними, з 2012 року Бакієв навчався на геологічному факультеті Казанського (Приволзького) федерального університету.

"10 квітня 2014 року авіарейсом Нижньокамськ-Стамбул він вилетів транзитом через Туреччину до Єгипту для навчання в одному з теологічних навчальних закладів", - сказав співрозмовник агентства, зазначивши, що того самого року Бакієв поїхав у Сирію, де вступив у терористичне угруповання

"Ісламська держава".

"За цим фактом в липні 2015 року стосовно Бакієва в Росії було порушено кримінальну справу за ст. 208 (участь на території іноземної держави в збройному формуванні, не передбаченому законодавством РФ)", - додало джерело.

Він уточнив, що Бакієва оголосили у федеральний і міжнародний розшук по лінії Інтерполу. "За наявними відомостями, в жовтні 2015 року Бакієва затримували на території Туреччини й утримували в одній з в'язниць. Незважаючи на наявність міжнародного розшуку, надалі він був звільнений і подав заяву на тимчасове проживання в Туреччині", - сказав співрозмовник агентства.

Нагадаємо, що в липні в Туреччині надзвичайний стан продовжили вчетверте. Режим НС ввели після спроби держперевороту в липні 2016 року.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram