ГоловнаСвіт

Засуджений екс-прем'єр Молдови скерував позов у ЄСПЛ

Влад Філат заявив про порушення своїх фундаментальних прав протягом судового процесу.

Засуджений екс-прем'єр Молдови скерував позов у ЄСПЛ
Влад Филат
Фото: www.peoples.ru

Колишній прем'єр-міністр Молдови Влад Філат, який відбуває дев'ятирічний тюремний термін за корупцію, скерував позов у Європейський суд з прав людини (ЄСПЛ) з вимогою перегляду кримінальної справи.

Про це заявив адвокат екс-прем'єра Ігор Попа, повідомляє "Укрінформ".

"У своєму позові до ЄСПЛ Влад Філат зазначив, що під час судового процесу були порушені його фундаментальні права, самі судові засідання проходили в закритому режимі, а йому було заборонено робити заяви для преси. Також екс-прем'єр написав, що його обрали депутатом парламенту Молдови в рамках демократичних і вільних виборів, а його позбавлення депутатської недоторканності відбувалося з грубими порушеннями внутрішнього Регламенту законодавчого органу", - зазначив адвокат.

За словами Попи, утримання колишнього прем'єр-міністра під вартою до винесення остаточного судового вердикту мало на меті усунути Філата від участі в суспільно-політичному житті Молдови.

Кілька днів тому через погіршення стану здоров'я Філата доправили в одну з кишинівських приватних клінік для обстеження. У кримінальному законодавстві Молдови така послуга передбачена, однак медичне обстеження проводять коштом пацієнта.

Нагадаємо, 2016 року Філата засудили до 9 років в'язниці за корупцію. Його звинуватили в отриманні від мера молдовського міста Оргеєв Ілана Шора хабара в розмірі 250 млн доларів.

Зараз Філат відбуває покарання в одній з в'язниць Ліпканського району на півночі Молдови.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram