ГоловнаСвіт

Ільдар Дадін подав скаргу до ЄСПЛ через "злив" путінському телеканалу відео з колонії

Телеканал РЕН ТВ використовував записи з побиттям Дадіна в колонії для створення сюжетів.

Ільдар Дадін подав скаргу до ЄСПЛ через "злив" путінському телеканалу відео з колонії
Ильдар Дадин
Фото: facebook.com/masha.ryabikova

Російський громадський активіст, колишній політв'язень Ільдар Дадін подав скаргу в Європейський суд з прав людини на передачу записів із камер відеоспостереження з карельської колонії російському телеканалу РЕН ТВ.

Про це повідомляє "Медиазона".

"Юрист Микола Зборошенко, який представляє інтереси Дадіна, уточнив, що вони домагаються визнання порушення російською владою права на повагу до приватного і сімейного життя та права на ефективний засіб правового захисту (статті 8 і 13 Європейської конвенції з прав людини)", - йдеться в повідомленні.

На думку заявника, який подав скаргу 7 серпня, влада незаконно передала третім особам записи з камер, встановлених у колонії. Телеканал РЕН ТВ використовував записи з побиттям Дадіна в колонії для створення сюжетів. Громадська колегія зі скарг на пресу визнала їх пропагандою.

У червні Замоскворецький районний суд Москви відхилив позов Дадіна до Федеральної служби виконання покарань, Слідчого комітету та Генеральної прокуратури. Крім того, Дадін вимагав стягнути 350 тисяч рублів компенсації за передачу відеозаписів ЗМІ без його згоди.

П'ять сюжетів РЕН ТВ про Дадіна Громадська колегія зі скарг на пресу Ради з прав людини при президенті РФ визнала пропагандою. Експерти колегії встановили, що в репортажах порушені базові принципи журналістської етики про достовірність, надійність і неупередженість матеріалів.

Дадін - перший і єдиний засуджений за статтею 212.1 КК (Неодноразове порушення порядку проведення публічного заходу). У грудні 2015-го його засудили до трьох років колонії. Пізніше його термін зменшили до 2,5 року. У листопаді минулого року Дадін поскаржився на побиття в колонії. Вирок активісту скасував Верховний суд, рішення переглянули за вказівкою Конституційного суду. Дадін вийшов на волю 26 лютого.

Нагадаємо, наприкінці травня Дадіну присудили 2 млн рублів компенсації за незаконне переслідування.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram